Регион

Борят безработицата по селата с мобилни бюра по труда

Три нови услуги стартират в Хасковска област от 1 юли, съобщи Иван Георгиев от регионалната служба по заетостта.

Това са Мобилно бюро по труда, Семеен трудов консултант и Менторство след започване на работа. Експертите от бюрата по труда в Хасковско вече са обучени и от началото на следващия месец ще помагат на трайно безработните, хората с ниско образование и над 50 г. да си намерят работа и да се задържат на нея.

Мобилното бюро ще работи по селата, в които има повече безработни. Ще се предоставя целият набор от услуги – регистрация на безработни, информация, консултация, предлагане на курсове, в които хората биха могли да се включат. Така на безработните няма да им се налага да пътуват до общинските центрове.

Предстои да се сключат споразумения с общинските кметове за осигуряване на място на мобилното бюро и достъп до интернет. Засега не всички екипи имали преносими компютри.

Смейният трудов консултант ще помага на семейства, в които има повече от един безработен. Първоначалната идея е семействата да бъдат поканени в Бюрото по труда, техните потребности да бъдат обсъдени и след това ако се наложи могат да бъдат посещавани и по домовете.

Третата услуга ще се извършва от ментор, който ще се грижи започналите вече работа да не напускат и ще съдейства за отстраняването на възникнали проблеми с работодателя.

Георгиев предупреди, че на 2 юли изтича гратисният период, в който бизнесът може да поиска съдействие от бюрата по труда или друг посредник за намиране на хора с трайни увреждания. След тази дата започват проверките на инспекцията по труда.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
John
John
28.06.2019 14:31 14:31

трудов коучинг ли ще им правите на хуйвейбините, я вземете се прекръстете от дбт на трудови инфлуенсъри!

Back to top button