Хасково

Хасковски архитекти се обявиха срещу обществените поръчки за Общия устройствен план и парка зад ДНА

От Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в Хасково се обявиха срещу две обществени поръчки на общината. Става дума за директното договаряне за изработване на Общ устройствен план на община Хасково и тази за изграждането на парк зад ДНА.

Изпратени са писма до ръководствата на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България, областния управител Станислав Дечев и председателя на общинския съвет Таня Захариева. В тях се настоява за правна и колегиална помощ и се посочва, че обществената поръчка за Общия устройствен план се провежда неправомерно и неморално.

В писмата се припомня, че община Хасково прави трети опит да възложи изработването на Общия устройствен план, този път с процедура за договаряне без предварително обявление. Както Haskovo.info писа, отправена е покана към две фирми, които да участват в процедурата.
Сега се припомня, че при предпоследната обществена поръчка всички участници бяха отстранени. Двете фирми, които се канят са „Урбика“ – София и „ДЗЗД Планконсулт Хасково“ – София, като последнате е сред отстранените в предходната процедура.

Хасковските архитекти изразяват категоричното си несъгласие толкова значим и ключов за общината проект да бъде възложен по този начин. Иска се да бъде възложена юридическа проверка за законността и правната допустимост.

Изпратено е и писмо до кмета Добри Беливанов, главният архитект на общината Тодор Грозев и горните институции за обществената поръчка за инженеринг – проектиране на терена зад ДНА, където да се изгради парк. Хасковските архитекти изразяват категоричното си несъгласие съдбата на един толкова важен и ключов за бъдещото развитие на града обект, да бъде решавана „на инженеринг“. Припомня се, че на 9 април миналата година община Хасково обяви конкурс за изграждане на паркова среда зад ДНА, а журито отстрани половината от участниците. Хасковските архитекти настояват за нов публичен и открит конкурс.

„Считаме, че така заложените изисквания в откритата процедура „на инженеринг“ по отношение на срокове за проектиране, обем на изпълнено подобно проектиране, финансови критерии, дискриминират голяма част от архитектите и ландшафтните архитекти, не само от регионалните колегии, а и на национално ниво“, се казва в писмото. Посочва се, че община Хасково не разполага с техническия и интелектуален капацитет за законосъобразно провеждане на такъв конкурс. Организациите на хасковските архитекти са готови, съвместно с експертите с които разполагат да съдействат на общината. Те призовават обявената сега процедура да бъде незабавно прекратена и да бъдат предприети стъпки към организацията на конкурс.

Писмо Добри Беливанов

Писмо Станислав Дечев

Писмо КАБ

Писмо САБ

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Григор грозев
Григор грозев
01.07.2019 21:15 21:15

абе делианче няма да го правите ти и татко бе делианче много морални сте бееее

Анонимен
Анонимен
01.07.2019 21:52 21:52
Отговор до  Григор грозев

Много си прозд

Конкурс
Конкурс
01.07.2019 22:17 22:17

Как хем да направим нещо в Хасково, хем да натъпчем търбусите на всички гладни архитекти?

сакън
сакън
02.07.2019 9:23 9:23

айде бе, хасковските архитекти ренлали??!! и що ! Щото на тати „Тони момичето дилянка и любовника й няма да вземе едни пари
процедурата си е законна, хич да не се правят на юристи

Конкурс
Конкурс
02.07.2019 10:36 10:36

Не е важно града да е добре важното е ГЕРБ да е зле. С това мислене пак ще е пасат крави…

John
John
02.07.2019 12:13 12:13

е, що спахте на предните две поръчки, гербави хуйвенбини!

Back to top button