Хасково

Първите 78 стопани в Хасковско вече получиха по 300 лв. обезщетение за изкланите си прасета

Започна изплащането на сумите за дезинфекция на стопаните, които доброволно са заклали прасетата си в Хасковска област, съобщават от областна администрация.

Това е информирал на днешното заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Илиев. В Хасковска област няма случаи на Африканска чума по свинете.

По график са изплатени сумите в община Минерални бани. Платени са по 300 лева в брой на 78 стопани там, общата сума е 23 400 лева. Днес ОДБХ изплаща суми в общините Тополовград и Симеоновград. Предстои изплащане на сумите в общините Димитровград и Хасково.

Комисия

Досега в ОДБХ са постъпили 1 341 заявления от стопани, на които ще се платят 300 лева за почистване и дезинфекция. До момента доброволно са заклани 2 739 свине. Според указанията, списъците със стопаните, на които се изплащат тези суми, са публични и трябва да бъдат обявени от кметствата.

Директорът на Областно пътно управление Радостин Ламбрев съобщи, че продължава почистването на 20-километровата зона преди гранично-контролно пропускателните пунктове, почистването на контейнерите за смет и извършването на дезинфекция. Получени са 35 информационни табели от БАБХ. Вече е започнало монтирането им по главните пътни направления, на входовете от Турция и Гърция и по отбивките на магистралите.

ОДБХ и полицията правят постоянни проверки за пласиране на свинско месо с неясен произход по търговските обекти. 24-часов е и контролът в двете кланици в Хасковска област, увериха санитарните власти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Велко
Велко
03.09.2019 14:23 14:23

Яс пак мойте нег заколих да ми ядат хурката

Back to top button