Любопитно

Момичета в бели премени мачкаха грозде в шарапаните край Минерални бани

Празникът на минералната вода, здравето и красотата в Минерални бани продължи с възстановката „Мачкане на грозде в древнотракийски шарапани“.

Според преданието гроздето трябвало да се мачка от босоноги девици, придружаващи Бога на виното Сабазий. Над село Горно Брястово е най-голямата концентрация на шарапани в Източните Родопи. Рано сутринта в местността „Шарапаните“ започнаха да пристигат най-ранобудните участници във възстановката.

Празник

По-късно празникът продължи с изложба базар на традиционни занаяти, фолклорен фестивал „С хоро на гроздобер“, дефиле на участниците. Фестивалната програма е на лятната сцена. Вечерта е надиграването за титлата Мис и Мистър Фестивал и награждаване на най-добрите. Празничният концерт на лятната сцена започва от 19:30 часа с участието на фолклорна група от Одрин, Гъмзата и Виво Монтана.

В неделя от 9 часа ще има открит урок на лятната сцена по разучаване на две хора с доц. Георги Гаров.

Празник

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Амена
Амена
16.09.2019 7:36 7:36

Днес Църквата почита света великомъченица Евфимия, която е загинала, защото отказала да отдава почит на езически бог и участва в честването им. Сега по желание си възстановяме езически чествания на Загрей, Магрей и т.н. и си мислим, че си е един безобиден празник. Кметът и той уж мюсълманин, а пък кара хората под строй да ходят на Шарапаните за този езически обичай.

Бемена
Бемена
16.09.2019 20:48 20:48

И ти да си и ти ще ходиш. За парче хляб става въпрос.
А до колкото до кмета дали е мюсюлманин не, не е той е бог върховена
Хляб и зрелища за простсмъртните

Back to top button