Хасково

Ешерихиози и Марсилска треска регистрираха в Хасковско

Случай на ешерихиози е регистриран в Хасковска област през изминалата седмица, съобщават от Националния център по обществено здраве и анализи.

Новозаболелите в страната са общо 7. Причинител на заболяването са ентеропатогенни бактерии – Ешерихия коли. Те предизвикват остри стомашно чревни заболявания, специфични за ранната детска възраст. Основен резервоар на инфекцията е човекът.

Механизма на предаване на заразата е фекално-орален. Колибактериите притежават голяма устойчивост във външната среда. Инкубационният период е от 1-21 дни. Повръщането, отказа от храна, изразеното неспокойствие са характерни прояви на заболяването.

Диарията се засилва към 10-15 изхождания дневно. Лечението е в болнична обстановка и е продължително, особено при тежките форми.

В региона има още 2 нови случая на Марсилска треска, по един с аскаридоза и варицела, двама са с остър вирусен хепатит, а 13 са с гастроентерит.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button