Любопитно

Със състезание хасковски гимназисти отбелязаха в аванс Деня на строителя

Състезание в чест на предстоящия Ден на строителя организираха ученици от специалност „Строителство и архитектура“ на хасковската ПГДС „Цар Иван Асен II“.

Гимназистите показаха уменията си в три категории – зидарии, монтаж на армировка на колона и геодезическа задача. Състезанието се проведе между отборите на 10, 11 и 12 клас. Крайната цел за десетокласниците беше да подредят и изпишат абревиатурата на гимназията.

ПГДС

Единадесетокласниците мериха сили при монтаж на армировка на колона по схема. Критериите бяха за време, точност и изпълнение.

А отборите от 12 клас демонстрираха знания и умения в областта на геодезията. Тяхната задача се състоеше в търсене на съкровища с помощта на геодезически уреди. Всеки отбор имаше свое съкровище, което бе скрито тук някъде и представляваше малък плик с определено послание. Търсенето му предизвика интерес, вълнение и много емоции сред участниците и гостите. Откритото съкровище съдържаше послание на един от най-великите строители за своето време. „Може да сте господари на всичко или роби на всички – от вас си зависи. Ама помежду си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове – да ви събират“ – Колю Фичето.

Директорът на гимназията – Маргарита Топалова, поздрави и награди победителите в състезанието, като пожела много успехи и творчески вдъхновения на всички участниците.

ПГДС

Проявата беше в рамките на инициативата Ден на отворените учебни работилници във връзка с Европейската седмица на професионалните умения. Гимназията отвори врати за учениците от 5 – 7 клас, за да се запознаят и изпробват уменията си в учебните работилници и да получат реална информация за изучаваните професии.

Учениците от различните специалности в гимназията – „Системно програмиране“, „Строителство и архитектура“, „Мебелно производство“, „Недвижими имоти“, „Парково строителство и озеленяване“ и „Горско и ловно стопанство“ организираха разнообразни мероприятията, в които да покажат какво са научили, а в същото време да популяризират своите професии.

ПГДС

Съвместната инициатива на гимназистите от специалностите „Мебелно производство“ и „Горско и ловно стопанство“ предизвика интереса на учениците от основните училища, посетили гимназията. Бяха демонстрирани изработка на къщички за птици и поставянето им на подходящо място в красивия парк на училището.

На тази инициатива присъстваха началникът на РУО Христина Боева, Дарина Станчева – старши експерт професионално образование и обучение, представители на местния бизнес, с които гимназията си партнира при провеждането на учебни и производствени практики.

ПГДС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button