Любопитно

„Вкусна черна кутия“ и „Здравословна пирамида“ в хасковската гимназия по туризъм

Със състезание „Вкусната черна кутия“ и игри „Здравословната пирамида“ и „Туристическите забележителности в моя град“ Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ в Хасково се включи в Европейската седмица на професионалните умения.

Гимназията атрактивно представи професиите си пред седмокласници от Хасково. В училището се обучават ученици в специалностите „Кетъринг“, „Организация на хотелиерството“, „Екскурзоводско обслужване“, „Производство на сладкарски изделия“, „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, „Рекламна графика“. На гости на гимназистите бяха деца от ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Св. Иван Рилски“, ОУ „Христо Смирненски“ и от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Забавните демонстрации бяха наблюдавани от началника на образованието в Хасково Христина Боева и началника на отдел в РУО Иван Ванчев.

Гимназия

В учебния ресторант в играта „Вкусната черна кутия“ отборите „Азия“, „Витамини“, „Модерен свят“, „Сезони“ и „Сладък свят“ се състезаваха в бързо и качествено приготвяне на различни видове храни. Всички седмокласници изявиха желание да играят и се наложи дори подбор на доброволците в отборите. Работата на седмокласници и гимназисти бе оценявана от професионално жури – шеф Симеон Николов и шеф Красимир Тодоров от хасковски ресторант, бивши възпитаници на гимназията по туризъм, и Иван Ванчев от РУО. Гости на инициативата бяха и Ани Ванкова и Станка Райжекова от комплекс – партньор на гимназията в практическото обучение на учениците. Първите три отбора получиха награди и грамоти, а първенци станаха майсторите в декориране на сладки. За всички гости имаше вкусна почерпка.

Гимназия

В кабинета по сервиране малките гости научиха какво е да си барман и сервитьор, наблюдаваха приготвяне на безалкохолни коктейли и се запознаха с правилата за подреждане на маса.

Седмокласниците се включиха в игра със състезателен характер с помощта на мобилното приложение „Kahoot“, с която показаха знания и учиха за туристическите забележителности на Хасково и региона. Новите технологии редовно присъстват в обучението на възпитаниците на ПГ по туризъм „Александър Паскалев“ в часовете по професионална и общообразователна подготовка.

Гимназия

Децата участваха и в интерактивна игра за подреждане на храни на мястото им в пирамидата на здравословното хранене.

Училището от скоро разполага и със зелена класна стая. Там клубът по приложна математика представи пред бъдещите гимназисти как математиката може да е забавна и приложима в живота. „Александър Паскалев“ е сред иновативните училища в България.
По същото време Туристически информационен център, партньор на училището, също отвори врати за седмокласниците. Там директорът Митра Тодорова запозна децата от училище „Св. Иван Рилски“ с туристическите обекти в региона, а ученици от гимназията по туризъм представиха професията на екскурзовода и специалностите на училището си.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button