Любопитно

Рекордни 1 210 посетители в хасковския музей, гостуваха и чужденци от 7 държави

800 ученици разгледаха през октомври експозициите на Регионалния исторически музей в Хасково.

Това е рекордно посещение на учащи се в рамките на 30 дни през тази година. Пикът беше в деня след изборите, обявен от Министерството на образованието за присъствен. На 28 октомври през експозиционните зали преминаха над 260 ученици, в това число и от пловдивското село Калековец. Преди това – в средата на месеца, имаше още едно голямо посещение на ученици – 150.

Музей

Засиленият интерес на учащи се и учители се дължи на разнообразните форми за запознаване с миналото на хасковския край, подготвени от музейните специалисти. 120 ученици се впуснаха в дебрите на загадките, участвайки в „Търсене на съкровища в музея“. Десетокласници от Езикова гимназия „Асен Златаров“ и Спортно училище „Стефан Караджа“ се запознаха с най-древното минало на региона в зала „Археология“. Ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ участваха във викторина, посветена на хасковските будители. Играта бе разработена от техните учители по история Янка Иванова и Елен Георгиева. Седмокласници от ОУ „Христо Смирненски“ пък слушаха беседа по повод Деня на народните будители.

Музей

Общо през октомври експозициите на музея, в това число и Паскалева къща, са разгледани от 1 210 посетители. Това е с почти 100 посетители повече от предишното най-добро постижение на посетители през 2019 г., регистрирано през май.

РИМ-Хасково е постен и от 65 чужденци, макар че градът е в страни от чуждестранния туристически поток. Най-големите групи са от Дания, Германия, Англия, а така също от Швеция, Гърция, Турция и Русия.

Музей

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button