Регион

Старозагорският митрополит освещава паметник на Капитан Петко войвода на границата

Община Свиленград и тракийската общност в Хасковска област и съседни региони се готвят за тържественото откриване на паметника на Капитан Петко Войвода на територията ГКПП, който от 2004 г. носи името на героя. Церемонията ще се състои на 16 ноември.

Очаква се паметникът да бъде осветен от Старозагорския митрополит Киприан. За откриването е поканена Илиана Йотова, вицепрезидент на България.

Паметникът, който вече е монтиран на граничния пункт, има своята предистория. Фигурата, дело на скулптора Стою Тодоров, досега е украсявала Борисовата градина в София. Монументът е издигнат през 1995 г. със спонсорството на редица фирми от Тополовград, Хасково, София, на стотици потомци на тракийски бежанци, сред които и самият автор. Откриването в столицата става след 20-ия конгрес на Съюза на тракийските дружества в България.

Сега по решение на СТДБ паметникът вече се издига на метри от държавната ни граница. Послучай 175-годишнината паметник на Капитан Петко ще бъде открит и в „Алеята на бележитите българи“ в София.

Междувременно се навършиха 100 г. от рождението на скулптора Стою Тодоров. Роден в село Лъджакьой (днес Лутра, Гърция), той идва в Хасково с родителите си – част от хилядите бежанци след войните. След гимназията завършва Художествената академия в София. Работи предимно в монументалния и портретния жанр на скулптурата. Участва в изложби у нас, в Москва, Будапеща, Дрезден, преподава на студенти, получава званието заслужил художник. Негови творби днес се намират в Националната художествена галерия в София, в Кърджали и други градове.

За хасковлии Стою Тодоров е преди всичко създателят на паметника на Капитан Петко Войвода в града. Монументът с висока художествена стойност се счита за най-впечатляващия паметник на войводата.

Ето какво казва скулпорът пред областния вестник „Шипка“, след като през 1995 г. е готов вторият паметник на Капитан Петко: „Аз направих двата паметника за тракийската история, за бежанците и техните потомци, в името на многото знайни и незнайни жертви от Западна и Източна Тракия.“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button