Любопитно

„Златна Тракия“ представи и 100-годишни носии на уникалния спектакъл „Фолклорна палитра“

Хасковският ансамбъл „Златна Тракия“ изнесе тази вечер голям концерт-спектакъл „Фолклорна палитра“ в препълненото с публика читалище „Заря“.

По оригинален начин от ансамбъла представиха автентични носии от различните фолклорни области, някои от които са на повече от 100 г. Имаше, ревю, мултимедия и много танци.

Концерт

За българина в древността носията е свята, така както са свети домашният олтар, огнището и земята. Дрехите изпълняват функцията на документ за самоличност, по чийто елементи, както и по везбената им украса се разбира от коя област е човекът, който я носи, от кой род е, дали е семеен или не, материалното му състояние, припомниха си хасковлии.

Концерт

Режисьор, хореограф и постановчик на различния концерт – пъстра палитра от звуци, багри, ритми, танци и костюми, е ръководителят на „Златна Тракия“ Златка Тимонова. Концертът се осъществява по програма „Културни инициативи“, финансиран от община Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button