Хасково

Приютиха обгорена жена в Кризисния център за жертви на домашно насилие в Димитровград

Обгорена от главата до петите жена е приютена в Кризисния център за жертви на домашно насилие в Димитровград.

Мъжът й е искал да се самозапали, като е обгорил и нея. Към момента в центъра са настанени общо 7 жени, съобщиха от Фондация „Х&Д Джендър перспективи“.

Пресконференция

От Фондацията приключиха успешно поредния си проект – „Домашното насилие не е доброволен избор“, финансиран от Министерството на правосъдието. В рамките на 6 месеца бяха продължени услугите за подкрепа на жертвите на домашно насилие в консултативните центрове в Хасково, Димитровград и Свиленград, както и програмата за извършители на насилие. Консултирани са 50 жертви на домашно насилие и е работено с четирима насилници.

Сред извършителите на домашно насилие все по-често били хора със зависимост към хазарта. Те тормозили близките си за пари. Жертвите на домашно насилие са най-често жени на възраст от 25 до 40 г., насилвани от мъжете си. В тази възрастова група са и повечето извършители. Сред жертвите са мъже и жени над 60 г., насилвани от деца и внуци.

Извършен е и мониторинг в Хасковския съдебен район за прилагане на Закона за домашно насилие. За периода 2015 – 2018 г. са наблюдавани общо 373 дела. Изработен е и Мониторингов доклад, предоставян на институциите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button