Регион

Капитан Андреево прехвърли капацитета си за камиони, препоръчват алтернативни маршрути

ГКПП „Капитан Андреево“ и съпределният пункт „Капъкуле“ работят над капацитета си, заяви директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов след поредица от срещи между българските и турските власти за справяне с проблема с километричните опашки от камиони.

Костов допълни, че турските власти също са на мнение, че пропускателната способност не може да се увеличи чрез организационни мерки. „Максималният капацитет е това за съжаление, затова се обединихме около становището, че трябва да се търсят други алтернативни варианти“, каза заместник-директорът на ГД „Гранична полиция“ старши комисар Стоян Иванов и допълни, че след ремонта трафикът на Капитан Андреево се е увеличил над два пъти.

Срещи

През последните три месеца има увеличение средно с 20-25% на преминалите товарни превозни средства и в двете посоки през Капитан Андреево. За миналия месец в двете посоки са пропуснати рекордните близо 70 000 камиона. Този месец досега има 63 000 и вероятно обработката за ноември ще надмине числото от миналия месец, което е средно по 2 300 – 2 400 товарни автомобила на денонощие. Въпреки това и снощи опашката на изход от страната е била 23 – 24 км. До сутринта митническите и граничните служители са успели да я стопят до 15 км, но в ранния следобед отново е набъбнала до 20 км.

На шофьорите ще се препоръчат алтернативни маршрути, включително с алтернативен транспорт, обясни Костов и допълни, че трябва промяна и на логистичния подход, тъй като в последно време около 30% от изходящите товарни автомобили са празни турски камиони. Този феномен е свързан с ниската турска лира, повишения стокооборот и бързата ликвидност на стоката, която се изнася от Турция в посока на ЕС, посочи директорът на Агенция „Митници“.

„Дошло е времето да се изгради буферен паркинг и съм уверен, че държавните институции работят активно в тази посока, но паркингът ще подобри битовите условия на чакащите, а няма да реши проблема с трафика“, коментира Костов.

След края на ремонта на ГКПП „Хамзабейли“ се очаква ГКПП „Лесово“ да поеме част от увеличения трафик от ГКПП „Капитан Андреево“. Сега 20 000 камиона месечно минават през Лесово, като капацитетът може да се вдигне до 25 000 камиона, но това ще реши само една трета от ръста от 15 000 камиона месечно, които отчитат митниците.

Въвеждат се допълнителни 24-часови дежурства, определят се нови места за престой, а за ситуацията на ГКПП „Капитан Андреево“ ще бъде подавана регулярна информация в реално време. Това са част от допълнителните мерки, които ще предприемат институциите във връзка все по-голямото струпване на превозни средства на граничния пункт. Те бяха обсъдени на работна в Областна администрация – Хасково.

Срещи

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
🔘
🔘
28.11.2019 21:08 21:08

Българския митничар не е научен да работи бързо и качествено, но за рушвети е винаги чевръст.

Back to top button