Любопитно

Пушката на Капитан Петко войвода вече е в Хасково

Единствената запазена пушка на Капитан Петко войвода вече е в Хасково и ще бъде изложена в Регионалния исторически музей, съобщават от културната институция.

Хасковлии и гостите на областния град ще могат да видят оръжието от 5 декември до края на месеца, което е част от временна експозиция, посветена на 175 г. от рождението на закрилника на Родопите и Тракия.

Пушката, марка „Уинчестър“, модел 1866 г., е част от оръжейната колекция на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, където тя е предадена през 1952-а от уста Петко Христов. Майсторът я съхранява в дома си почти три десетилетия.

За пушката се носят много легенди. Според едната тя е била подарък на войводата от Джузепе Гарибалди, а според друга – той получил скъпоценното оръжие от ръцете на руския император Александър ІІ. Как това ценно оръжие се оказва в ръцете на легендарния войвода, любознателните хасковлии ще научат при откриването на временната експозиция в 15 часа на 5 декември, един ден преди да се навършат 175 г. от рождението на героя.

Наред с пушката ще бъдат показани и пана с паметници на войводата, издигнати у нас и в чужбина. Инициативата е реализирана от пловдивското сдружение СНЦ „Капитан Петко -Гарибалдиец“. Таблата са 25 и са на три езика – български, английски и италиански. Ще бъде представен и фотоалбумът „Закрилникът на Тракия“, посветен на живота и делото на Петко Киряков. Автор на книжката е д-р Красимира Узунова от отдел „Нова история на България“ в РИМ – Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
гост
гост
29.11.2019 20:39 20:39

Язък, мислехме че е руска пък тя не била!

Радев от Бостана в Славяново
Радев от Бостана в Славяново
29.11.2019 21:13 21:13
Отговор до  гост

Същият Петко Киряков е изоставил тежко ранения Гарибалди и заедно с Димитър Общи избягват, като плъхове…
Същият Петко избягва в Крит а после в Русия и става руски агент, атентатор и подлога на Русия….
При Съединението заема страната на руснаците, които спонсорират и въоръжават сръбската агресия над България през 1886 год. и изтеглят всичките си генерали и съветници от нашата войска, като ни оставят с офицери до чин капитан…. Войната я печелим безапелационно… За това е наречена от западната преса,, Войната на капитаните“…
А Петко Киряков-предателя е награден от руския цар с пари и имоти заради измяната срещу родината….
Почивате ли с плювните..?!?!?!

хасковлия
хасковлия
29.11.2019 20:40 20:40

Ако се появи пушка в първо действие, до края на преставлението тя ще гръмне.

Никола
Никола
05.12.2019 8:38 8:38

Радев от бостана в Славяново, ти мижитурко мръсна и измислена си един от много малкото, които петните незаслужено името на войводата. Аз, 20 години изследвам живота му, трябва да ти кажа, че никога не съм срещал инфо, че войводата е руски агент, даже наченки на съмнение нама в това. Войводата взема участие в сръбско-българската война, той е командирован от Варна на турската граница и организира защитата на границата ни.

Хубаво е, че има такива боклуци като теб, анонимни и страхливи, че името му да свети още по-силно. То, стои като емблема, герб за идните поколения, пример, пример за свобода на бедния….

Back to top button