Любопитно

За пръв път показаха в Хасково пушката на Капитан Петко войвода, стрелял прав в сраженията

За пръв път в Хасково беше показана пушката на Капитан Петко войвода.

Скъпата бойна реликва вече е изложена в Регионалния исторически музей, където ще остане до края на януари. Оръжието – „Уинчестър“, модел 1866 г., е в Хасково по повод 175-годишнината от рождението на войводата. Събитието се организира съвместно с РИМ „Стою Шишков“ в Смолян и СНЦ „Капитан Петко – Гарибалдиец“ и с участието на фолклорен състав при читалище „Тракия“, който изпълни две песни на откриването на изложбата. В експозицията са подредени и 25 табла с паметниците на Закрилника на Тракия и Родопите у нас и в чужбина. В Хасковска област има най-много паметници на легендарния войвода. При откриването директорът на музея Пенко Добрев подчерта, че хасковският паметник е най-хубав.

Пушка

Златина Петрова от музея в Смолян разказа за историята на пушката и спомени на четници, които свидетелстват как войводата стрелял прав с Уинчестъра по време на сраженията.

За пушката се носят много легенди. Според едната, тя е била подарък на войводата от Джузепе Гарибалди, а според друга – той получил скъпоценното оръжие от ръцете на руския император Александър ІІ.

Д-р Красимира Узунова представи най-новото издание на РИМ-Хасково – фотоалбума „Капитан Петко-Закрилникът на Тракия“.
Сред официалните лица на откриването бяха областният управител Стефка Здравкова и зам.-кметът Мария Вълчева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гражданин
Гражданин
27.01.2020 20:27 20:27

Директорчето най-накрая май някой му каза да спре да се снима с пушката и да се хили като ненормален !

Back to top button