Външни публикации

Д-р Джем Хакан Юртсевер: Само в 7 % от случаите на лумбална и шийна херния се налага операция

Оперираните с лазер се връщат към нормалния си живот на следващия ден след операцията, казва хирургът от болница “Чорлу Ватан”.

Д-р Джем Хакан Юртсевер е завършил Хирургия на мозъчния нерв и гръбначния мозък в Медицинския факултет на Университета „Докуз Ейлюл“ и Медицинския факултет на Тракийския университет. Професиноланата му кариера минава през работа в държавни и частни болници. Член е на Клуб „100 години Ротари“, „Ротари Интернешънъл“, Медицинската камара на Текирдаг, на Турската организация по неврохирургия и на Турската асоциация „Спина бифида“.

Д-р Юртсевер, много хора страдат от болки във врата и кръста, но повечето не отиват на лекар, сами си поставят диагноза и си изписват лечение, тъй като се страхуват от операция. По ваши наблюдения каква част от хората стигат до операция и в какви случаи се предписва класическо консервативно лечение?

– Вместо хората да си изписват собствена терапия, добре е да се консултират с лекар и той да им предпише терапия. Само 7% от нашите пациенти са за операция. 93% от тях могат да се избавят от болките и да се върнат към нормалния си живот без хирургическа намеса. Спешна операция се налага само в случаите, които не се повлияват от лекарствата.

Зависими ли са от метеорологичната обстановка, т.е. има ли сезонност при зачестяването на тези оплаквания и кои хора са най-застрашени?

Да, тези заболявания реагират на промяна на климатичните условия. Оплакванията от лумбална и шийна херния могат да се засилят при студено време. А през лятото, когато навън е горещо, болката се облекчава. Хората, които шофират дълго, работниците, които упражняват тежък физически труд, хората, които работят на бюро и поради това са обездвижени, са изложени на най-сериозен риск.

Какви изследвания правите в частна болница „Чорлу Ватан“, за да диагностицирате шийна или кръстна херния?

– За да диагностицираме вярно заболяването, първо внимателно изслушваме оплакванията на пациента. След това назначаваме изследвания. Днес ядрено-магнитният резонанс  е златен стандарт за диагностициране на шийна и лумбална херния. В допълнение ние използваме томография и рентген за диагностициране на спинални фрактури и някои дегенеративни разстройства.

След диагнозата какво лечение препоръчвате в онези случаи, в които не се налага операция?

– В случаите, в които не се налага операция, първо предписваме медикаменти и почивка. Ако и след това няма подобрение, препоръчваме физиотерапия. За някои пациенти, които не се повлияват и след това, препоръчваме лечение с лазер, а не открита операция.

– Какви оперативни методи практикувате при шийна и лумбална херния?

– В днешните условия, най-добрият метод за двата вида хернии – шийната и лумбалната, е микрохирургията. Препоръчваме операция под микроскоп с голяма степен на увеличение. Но в случаите, които позволяват, използваме радиочестотен и лазерен метод.

Колко време е нужно за възстановяване на пациента след операцията?

– В случаите на микрохирургия, ние връщаме пациентите към нормален живот в рамките на седмица. Ако използваме лазер, те стават и продължават нормалния си живот в рамките на един ден.

Как трябва да промени стила си на живот човек, претърпял операция от херния?

– След операция от херния, пациентите трябва да бъдат внимателни, но да продължат с нормалния си стил на живот. Особено при лумбална херния, хората ще трябва да се грижат мускулите на кръста, гърба и мускулите на стомаха, да бъдат в добра форма, което може да стане с ежедневни упражнения. Те трябва да предпазват кръста и гърба в студено време от настинки като се обличат добре. Не е препоръчително и да вдигат тежести.

Бихте ли дал съвет на хората как да се предпазят от поява на хернии?

– За да се защитим от шийна и лумбална херния, на първо място добре трябва да познаваме своето тяло. Не бива да се натоварваме повече, отколкото са възможностите на тялото ни, трябва да поддържаме мускулатурата си в отлична форма, трябва да седим на работното си място в правилна позиция. Хубаво е да се ползват ортопедични легла. Пушенето обостря лумбалната херния. Хората с оплаквания не бива да пушат и трябва да правят ежедневно упражнения за стягане на мускулатурата.

Ако искате да се консултирате с д-р Джем Юртсеверт, можете да го направите тук.

Back to top button