Любопитно

Археологически находки от Ивайловград – акцент в национална изложба

На 12 декември в Националния исторически музей ще бъде открита изложба „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019“. Така музеят ще спази традицията и ще изпрати годината, като представи на широката публика най-значимите находки на музейните археолози, открити през изминалия сезон.

Акцент в експозицията е изключително рядката колективна монетна находка от късноантичната и средновековна крепост в местността Балък дере на територията на община Ивайловград. Съкровището от монети на Алексий I Комнин, отсечени през 1081 г., е открито от Ивайло Кънев, главен уредник в отдел „Археология“ в НИМ. Монетите, изработени от сребро и злато, са извънредно тънки и чупливи, и много добре запазени, което ги прави още по-ценни. На четири от шесте монети са изобразени Св. Димитър и Алексий I Комнин, държащи патриаршески кръст, а на другите две са изобразени със знаме. Предполага се, че са военновременни пари, с които е била издължена заплатата на войник от византийската армия, или е било заплатено за някаква доставка за нуждите на войската, обясняват историците.

Настоящият археологически сезон беше изключително успешен, изпълнен с нови уникални открития и находки под научно ръководство на проучвателите от НИМ, отчита музеят. Бяха открити голямо количество движими културни ценности, обхващащи почти всички археологически периоди – от късна праистория до българските земи и Средновековието. Проучванията са осъществени с финансовата подкрепа на НИМ, Министерството на културата, местните общини и частни спомоществователи.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 17 февруари 2020 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button