Регион

Вече търсят терен за буферен паркинг за камиони преди Капитан Андреево

Вече се търси терен за буферен паркинг за камиони преди ГКПП „Капитан Андреево“. Той се очаква да подобри условията за престой на шофьорите в условията на свръхнатовареност на пункта, но няма да доведе до намаляване на времето за обработка, съобщиха българските митнически власти на среща с турските им колеги и превозвачи. Тя се проведе на ГКПП „Капъкуле“.

Турският транспортен бизнес се затруднява заради опашките на граничните пунктове по българо-турската граница, но оценява, че през последните години са положени значителни усилия от българските и турските власти за подобряване организацията на пунктовете и това дава резултат, съобщават от Агенция „Митници“. Българската и турската митнически администрации отправиха общо послание към превозвачите, че максималният капацитет за обработка на товарни автомобили на ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле е до 2200 товарни автомобила на денонощие в двете посоки. В същото време броят на камионите, които искат да преминат през тази точка от границата расте и това създава опашки. Икономическите оператори трябва да обмислят възможните за тях алтернативни маршрути, включително такива с други видове транспорт, и с времето да реорганизират част от доставките си.

Среща

От 2016 до края на ноември 2019 г. броят на преминалите товарни автомобили през българо-турската граница (ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“) e нараснал с над 100 000 камиона и е достигнал над 853 000 товарни автомобила. От тях близо 640 000 камиона са минали през „Капитан Андреево“ само за първите 11 месеца на тази година.

Икономическата ситуация в Турция, която благоприятства стокообмена на Турция с Европейския съюз, генерира повече превози и това се съчетава с обичайния ежегоден пик на доставките през месеците октомври и ноември, стана ясно по време на срещата.

Среща

В началото на следващата година ще приключи и ремонта на съпределния на ГКПП „Лесово“ пункт „Хамзабейли“, с което се очаква пренасоченият от там трафик да се върне към обичайния си маршрут, съобщиха от турските митници.

Днешната среща беше договорена при предишния кръг разговори между директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов и заместник-министър Ръза Туна Турагай.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button