Любопитно

Подпомагат грижата за малки соколчета край Левка

Инициатива на Сдружение „Природен Парк Сакар“ получи на конкурсен принцип финансиране от голяма търговска верига.

Целта е да се подпомогне процеса на повишаване числеността на рядко срещаните белошипи ветрушки, който е вид соколчета и разпространението им в нови територии в района на защитена зона „Сакар“ – част от екологичната мрежа Натура 2000.

Предвидени са директни природозащитни дейности като поставяне на изкуствени гнездилки за редките соколчета и наблюдения на защитените птици в района на свиленградското село Левка. Планирани са и информационни дейности, насочени към местни хора, учители, ученици, и родители.

Преди няколко години, гнезденето на тази рядка птица бе възстановено край Левка благодарение на подкрепата на европейската програма LIFE.

Сдружение „Природен парк Сакар“ е местна неправителствена организация, базирана в с. Левка. Неговата мисия е обявяването на Сакар за природен парк съгласно Закона за защитените територии. Районът е от национално и европейско значение за опазване на природните местообитания, застрашени животински и растителни видове, както и културни и исторически обекти.

Партньори на сдружението са ловно-рибарската дружинка в Левка, местното читалище „Отец Паисий 1925“, църковно настоятелствопри православната църква „Св. Димитър“, животновъди и земеделци от района.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button