Любопитно

Ценни находки от ивайловградския край на изложба в София

Изложба „Възрожденски щампи“ в галерия „УниАрт“ на Нов български университет в столицата показва ценни находки от ивайловградския край.

Щампите с ликове на светци имат изключително интересна история, припомнят историците. Преди 50 години при една обиколка из ивайловградски църкви и манастири художничката Станка Димитрова и комисия описват икони от църквата „Св. св. Константин и Елена“ в село Долно Луково. В женското отделение на църквата земята поддава под краката й. Димитрова разравя земята и открива близо 150 щампи, завити в типични тракийски кърпи, проядени на места. Благодарение на песъчливата почва в по-голямата си част щампите се запазват цели и в много добро състояние. Реставрирани и съхранявани в подходящи условия, и днес те могат да бъдат експонирани.

Изложба

Щампите са попаднали в ивайловградско от времената, когато поклонници от българските земи посещават светите места и наред с обичайните подаръци носят малки икони и щампи по родните си земи. Голяма част от представената колекция носи печата на атонските ателиета. Светогорските щампи дълго време са служили за образец и на българските гравьори и зографи.

Сега произведенията, които обогатяват общата картина на православното християнско изкуство, са притежание на галерията в Кърджали, която носи името на Станка Димитрова. Богатата колекция възрожденски щампи е рядка ценност, каквато не всеки музей или галерия в България, а и на Балканите притежават, твърдят специалистите.

Експонатите ще бъдат изложени в галерията на НБУ до 14 февруари 2020 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button