Любопитно

Безплатна събота в хасковския музей, подаряват и фотоалбум

По традиция последната събота на на всеки месец е с безплатен вход в Регионалния исторически музей в Хасково.

Посетителите ще могат да разгледат на 28 декември шест експозиции, обхващащи периода от неолита до края на Втората световна война, съобщават от музея. Освен това хасковлии и гостите на града ще могат да видят временната изложба, посветена на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода – Закрилникът на Тракия. Във витрина е изложена единствената негова запазена пушка – „Уинчестър“, модел 1866 г. Още известно време оръжието ще остане в Хасково, след което ще бъде отново върнато в Регионалния исторически музей в Смолян, където се пази от 19552 г. Посетителите ще могат и да видят постери с паметниците на войводата, издигнати в негова чест не само в България, но и в Украйна, Гърция, Италия и САЩ.

Музеят ще бъде отворен в събота за безплатни посещения от 10 до 15 часа. За всеки посетител е подготвен подарък – фотоалбум „Левски, Революцията и хасковската фамилия на хаджи Иван Минчев“, написана от д-р Красимира Узунова и Румен Георгиев. Книжката е преведена на английски език от д-р Веселина Узунова.

През почивните дни ще работи и Центърът за тракийско изкуство в Източните Родопи или както е известен сред посетителите – Александровска гробница. Музеят ще бъде отворен на 28 и 29 декември. Цената на билета за възрастни – 4 лв., за учащи се и пенсионери – 2 лв. Деца под 7 години и хора с увреждания не плащат такса. Последните два дни на 2019-а и двата музея ще бъдат затворени.

Александровската гробница бе един от малкото обекти, които приемаха посетители по време на Коледните празници. Тя беше отворена на 24, 25 и 26 декември. Въпреки почивните дни, музеят се е радвал на голяма посещаемост. Около 100 туристи са разгледали репликата на тракийската гробница и едно от най-старите златни съкровища на 26 декември.

През новата 2020 година двата обекта ще отворят врати за посещения на 2 януари.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button