Хасково

36 са дните с мръсен въздух в Хасково през миналата година

36 денонощия с превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици са регистрирани през миналата година в Хасково, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

За сравнение през предходните две години превишенията са съответно 62 и 69. Средноденонощната норма за фини прахови частици е 50 µg/m3 и не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти годишно. Средногодишната норма пък е 40 µg/m3. Средногодишната норма за 2019-а е 29.01 µg/m3, а за предходните две години – 35.3 µg/m3 и 41.6 µg/m3.

В Димитровград превишенията на средноденонощната норма през миланата година са били 17, през 2018 г. – 35, а през 2017 г. – 48. Средногодишната норма също намалява и през миналата година е вече 28.72 µg/m3.

Превишенията на нормите за фини прахови частици основно се регистрират през есенно-зимния период и се дължат на повишеното потребление на твърди горива в битовия сектор и характерните за сезона безветрие, мъгли и температурни инверсии, създаващи условия за задържане и натрупване на атмосферните замърсители в приземния слой, уточняват от РИОСВ.

От Регионалната екоинспекция посочват, че не контролират и не носят отговорност за данните от поставените в населените места сензори за измерване чистотата на въздуха. Стойностите, които се получават от сензорите са моментни и не е коректно да бъдат сравнявани с регламентираната 24-часова средноденонощна норма (50 µg/m3), допълват от РИОСВ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button