Хасково

20 служители от хасковска фирма получиха нови документи на работното си място

От Паспортна служба връчиха готовите документи на 20 служители в хасковска фирма, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Haskovo.info припомня, че преди месец работниците бяха направили групова заявка за подновяване на изтичащите им тази година лични карти, паспорти или шофьорски книжки. Тогава те бяха посетени от мобилна група с биометрична станция. Това е част от услугата, улесняваща държавни и общински институции, кметства и групи граждани по места след предварителна заявка. Така хората са обслужени в работно време, без да посещават паспортна служба или другите полицейски управления.

Документи

В момента няма напрежение в звената на „Български документи за самоличност“, което е предпоставка за активизиране на гражданите за подаване на заявления. ОДМВР Хасково разполага с 3 подобни мобилни станции на територията на областта.

Граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн. По електронен път може да се подаде заявление за подмяна на повредена, унищожена, изгубена или открадната шофьорска книжка с нова със същата валидност.

Документи

Организацията по изтегляне напред във времето на голяма част от подлежащите на подмяна документи се създава заради очаквания огромен наплив пред гишетата на група „Български документи за самоличност“.

В Хасковска област за 2020 г. предстои подмяната на 89 300 лични документи, от които 36 900 лични карти, 28 400 паспорта и 24 000 шофьорски книжки. Наред с това гражданите подменят документите си и поради смяна на постоянен адрес или имена, изчерпване на страниците на паспорта или друга причина. Това предполага, че през тази година ще бъдат издадени над 120 000 документа в ОДМВР Хасково, или 2 пъти повече в сравнение с предходната година.

Всички с постоянен адрес на територията, обслужвана от съответната областна дирекция, могат да подават заявления за издаване на нови документи за самоличност във всяко едно от звената на „Български документи за самоличност“ на територията на дирекцията.
В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

През 2019 г. в региона има 631 граждани с постоянен адрес на територията на областта с изтекъл срок на валидност на личната си карта. Документите с изтекъл срок са невалидни и подлежат на подмяна.

Документи

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button