Хасково

Класифицират по опасност всички 2 308 язовира в Хасковско

Мерките за класификация на язовирите в Хасковска област са били обсъдени на среща в областна администрация.

Тя е била между областния управител Стефка Здравкова и председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор инж. Петър Горновски. Поводът е наскоро приетата от Министерски съвет актуализирана Наредба за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях и за осъществяване на контрол за техническото им състояние. В срещата са участвали и ресорният заместник-председател на ДАМТН о.р. ген. Кирил Войнов и главният директор на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ инж. Мария Пирянкова, съобщават от областна администрация.

Здравкова е припомнила, че Хасковска област е с най-много язовири в страната – 2 308. Тя е допълнила, че проблем за населението би бил дори и един рисков язовир и в тази връзка ще предприеме всички мерки, заложени в наредбата за ускоряването на процеса по класификация.

Председателят на ДАМТН е посочил, че двама служители на ГД НЯСС ще вземат участие в Комисията за класификация на язовирите по отношение на степента на тяхната потенциална опасност по заповед на областния управител, след влизане в сила на наредбата. Също така ще предоставят актуален списък с данни на собствените на язовири и ще окажат съдействие в процеса по класификация и прехвърляно на язовирите към Държавното предприятие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button