Любопитно

Английска компания дари 61 500 евро за завръщането на черните лешояди

Инициативата за завръщането на редките птици черни лешояди в българската част на Родопите получи нова значима подкрепа. Голяма компания за козметика, базирана във Великобритания, дава безвъзмездна финансова помощ от 61 500 евро.

Дарението ще подкрепи различни подготвителни действия, чиято крайна цел е реинтродукцията на черни лешояди в Източните Родопи. Птиците, които ще населят района, ще пристигнат от Испания, където сега се намира най-голямата популация в Европа.

Планирано е създаването на нова гнездова колония в Родопите – ключова трансгранична територия за възстаноявяване на дивата природа, която се оценява като богатство за цяла Европа. Очаква се испански експерти да посетят Източните Родопи, за да споделят своя опит.

Подготвителните дейности ще бъдат извършени от екип на фондация „По-диви Родопи“ и Българското дружество за защита на птиците. Те включват изграждане на волиера, подбор и подготовка на подходящи места за освобождаване на лешоядите сред природата. След престой във волиерата за адаптация ще се освобождават 10 птици годишно за период от пет години. Първите птици се очаква да пристигнат в началото на 2021 г.

Черният лешояд е най-големият от четирите вида лешояди (черен, брадат, египетски, белоглав), които се срещат в Европа. Редица фактори довеждат до намаляване на европейската популация през 20 век. Част от тези фактори са отравяне, отстрел, загуба на местообитания, намаляваща хранителна база, сблъсъци с електропроводи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button