Хасково

Бездомни кучета ще пазят общинските бази в Хасково

Изработката на 20 къщички за кучета е поръчана от община Хасково, съобщават от кметството.

Те ще бъдат поставени в общинските бази. Там ще бъдат приютени бездомни кучета, които ще бъдат обгрижвани и ще станат естествени пазачи на общинските предприятия. Къщичките се изработват от учениците от ПГДС „Цар Иван Асен II“.

Като стъпка за овладяване на поопулацията на бездомните кучета в Хасково стартира и разяснителна кампания на общината и Сдружение Зоодоброволци Хасково за отглеждане и регистрация на домашните кучета. За тази цел ще бъдат разпространени 1000 брошури, които да напомнят на стопаните на кучета за техните задължения към любимците им. Работна група е направила няколкоо срещи по проблема, като са набелязани мерки. Една от тях е промяна в Наредбата за придобиване, притежание и отглеждане на кучета на територията на община Хасково.

Кучета

В брошурите, което от днес Зоодоброволците и община Хасково разпространяват се казва:

Община Хасково ви напомня, че съгласно чл. 5а от Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на община Хасково, собствениците на кучета са длъжни да ги регистрират в 3-месечен срок от датата на придобиването им.
Регистрацията се извършва в общинска администрация Хасково, Център за административно обслужване. Стопанинът попълва Декларация за регистрация, съгласно чл. 117 от Закона за местните данъци и такси.

Годишната такса е 10 лева.

При регистрацията собственикът на кучето предоставя следните документи:
• заверен ветеринарномедицински паспорт;
• номер на микрочип;
• документ от компетентен орган, удостоверяващ обстоятелството за освобождаване от такса, ако притежава такъв;
Безплатна регистрация се прави на кучета, чиито собственици имат признат статут на лица с увреждания; на служебни кучета; на кучета, чиито стопани са предоставили доброволно своите кучета за кастрация; на кучета, използвани за опитни цели; на кучета, използвани от БЧК; на кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни и се отглеждат в регистриран животновъден обект.

При неспазване на разпоредбите, се налагат санкции, съгласно Наредбата!

Община Хасково
Телефон: 038 603 339

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Странджа
Странджа
13.02.2020 13:27 13:27

Няма да е лошо преди да ги регистрират и да им земат по 10 лв, да поискат списък на съгласните от входа където гледат псетата, защото има такива които ги оставят с часове сами, те вият, лаят и дори да викнете полиция никой не взема отношение! Искайте подписи на съседите, както е по закон!

Четери л@пи
Четери л@пи
13.02.2020 19:18 19:18

Кой ще плаща изхранването на тези „охранители“ ???
Колко ще е порциона на ден???
Моля,нека да се каже,колко ще струва изхранването, обезпаразитяването на животните,като също се каже,къде ще се поставят тези „охранители“ за да може организацията “ четири лапи“ да следи за хуманното отношение към „щатните четириноги“ .

Back to top button