Хасково

Кметът със сигнал в прокуратурата. Предприятия платили милиони по-малко за такса смет

Хасковски предприятия години наред са плащали десетки пъти по-ниска такса смет от това, което е трябвало. Ситуацията станала ясна при пресмятането на новите ставки за тази година след повишаването на промилите в наредбата.

Станислав Дечев
Станислав Дечев

За това съобщи на брифинг днес кметът на община Хасково Станислав Дечев и поиска оставката на директора на Общинската данъчна дирекция Румен Тинчев.

Според предварителните сметки става въпрос за 100 – 150 предприятия, а пропуснатите ползи за общината вероятно са десетки милиони левове, обяви Дечев. Той даде за пример предприятие, което вместо близо 3 000 лева такса смет е плащало по 1 лев години наред. Имало и много други подобни случаи.

Всъщност това са суми, които са подадени като задължение от страна именно на Общинска данъчна дирекция. Те са били изчислявани на база отчетна стойност на сградите и земята вместо по данъчна оценка. Наредбата, която беше в сила до миналата година е приета през 2004-та. В нея се казва, че такса смет се изчислява на база данъчна оценка. По закон до 2011 година обаче данъчната оценка е била равна на остатъчната стойност, т.е. сумата, която остава след амортизация от страна на самите предприятия, обяви на брифинга Станислав Дечев.

След това е трябвало вече да се изчислява на база по-високата стойност от двете. Това обаче не се е случило и такса смет е продължила да се изчислява на база остатъчна стойност. В посочения пример, в който предприятие е плащало малко над 1 лев такса смет остатъчната стойност на собствеността му е била 100 лева, а данъчната оценка – над 230 000 лева. Таксата смет за фирмите до миналата година беше 12 промила, а от тази е 13 промила.

Заради тези несъответствия в последните 9 години Дечев подготвя сигнал до икономическа полиция и прокуратурата, които да установят кой е отговорен за това, че ставките не са изчислявани правилно и на практика общината не е получила милиони от такса смет.

Румен Тинчев
Румен Тинчев

В повечето случаи става въпрос за бивши държавни предприятия в индустриалните зони, производствени сгради, които съществуват от десетилетия и затова са с ниска отчетна стойност заради амортизациите.

Директорът на Общинската данъчна дирекция Румен Тинчев бил в болничен и заради това Станислав Дечев не бил разговарял с него по повод проблема и исканата оставка.

Пред Haskovo.info Тинчев коментира, че ще си подаде оставката щом му я искат. Той обясни, че това е заварено положение от преди той да стане директор в края на 2015 година. Според него процесът по изчисляване върви автоматично като наредбите и данните се подават към „Информационно обслужване“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

15 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Мишок
Мишок
13.02.2020 18:44 18:44

Митко Иванов и той ли е в болнични? Той какво мисли по въпроса?

John
John
14.02.2020 11:10 11:10
Отговор до  Мишок

митко е написал статията, не четеш ли!

Кикаа
Кикаа
13.02.2020 19:09 19:09

А сега и Киримова след негоо.. ?и без това на двамата игрите им са големи от далавери и тънки сметки!!

Данъчен
Данъчен
14.02.2020 10:35 10:35
Отговор до  Кикаа

Сега джуджето Тинчев ще прави право тромпети у панделата,а Наташка ще се кротне и ще се върне при мъжа си.

хасковлия
хасковлия
13.02.2020 19:24 19:24

Някой се е налапал здравата! Такива грешки се правят само срещу сериозен рушвет. Хади бакалъм да видим сега.

Не може така
Не може така
13.02.2020 21:04 21:04

А пропуснатите ползи за града от това, че частна фирма стопанисва всички паркинги. Как така бяха отдадени на символични цени за 10 години напред, на търг, на който се яви само една фирма. Нима това не е за ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ!? Или сега се готвите да ги дадете на същата тази фирма за 20 години напред на два пъти по-ниски цени. Граждани, Хасково се разграбва пред очите ни от едни и същи хора, които си менят цвета със силните на деня. До кога ще търпим да ни грабят и доят!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

John
John
14.02.2020 11:30 11:30
Отговор до  Не може така

Опа, тука става дума за неплащане на данъци, а не за намален(уж) размер, данъчно задължено лице е концесионера на тези паркинги, интересно ми е да видя дали изобщо има някакви плащани данъци и такса смет!

паркиращ
паркиращ
13.02.2020 21:31 21:31

Шпаталатов спри да пишеш

Мая
Мая
13.02.2020 22:20 22:20

Г- н Иванов от местни данъци началник отдела какво ще каже или той е невинен ако Тинчев се смята да виновен.

Съд за далавераджиите
Съд за далавераджиите
13.02.2020 22:35 22:35

По въпроса за паркингите прокуратурата трябва да се самосезира. В тази далавера са вложени толкова подкупи, „търга“ прелива от корупция и нагласени условия. Факт е, че по думите на самата собственичка на фирмата приходите за един ден покриват наема за месец. Всичко останало е печалба на гърба на гражданите и пропуснати приходи в бюджета на града. Но всички продажници на постове, от които зависи това да се промени си затварят очите. Една председателка защитава тази корумпирана бизнесменка. Минали и сегашни лекета в общински съвет мълчат и прибират здраво под масата. Както е написано по-горе – ЗДРАВО ЛАПАНЕ ПАДА. Само обикновените хасковлии плащат за разкоша на всички мръсници и нагли „управници“. И Станю и той е уплетен здраво в тази далавера. Вече е измислил как да продължи да подлага на тази фирмаджийка със селски произход!

М.И.
М.И.
14.02.2020 9:30 9:30

Тука има само един виновен – началник отдел Обслужване. Този, заема този пост от 8-9 години.
Вижте го кои е ?

Митьо
Митьо
14.02.2020 10:23 10:23

Тинчев не става за нищо,така или иначе имаше само присъствие и кафенца с Оля-негова „близка“,която лично той сложи за началник отдел,както и разходки през работно време с Наташка адвокатката по центъра. А относно Иванов- той е посветен в цялата тази схема,и лично облагодетелстван от нея!

Великан
Великан
14.02.2020 10:38 10:38
Отговор до  Митьо

Така е ама мъжа на Наташка е бунак и се трае,а не отвъртял кухата кратуна на гнома Тинчев!

Защо бе
Защо бе
14.02.2020 20:47 20:47

Долни наглеци разграбващи града. С какъв акъл ги дадохте тези паркинги на М.то бе? Как си плати – с мъни или по друг начин? Това същество дето се тупа в гърдите, че е много принципна и търси сметка от други да отговори – колко честен е търгът за паркингите на града, при един единствен кандидат. Да й зададем нейният въпрос : „Защо нямаше друг кандидат“. Преди време тя се опита да подлее вода на друга една директорка. Сега към нея се задава този въпрос „ЗАЩО НАМАШЕ ДРУГ КАНДИДАТ ЗА ПАРКИНГИТЕ НА ГРАД ХАСКОВО, уважаема М-но. М-но рано или късно всичко се връща! И е крайно време да разбереш – от оня горе не те пази нищо – нито парите ти, нито връзките ти, нито Станю тъпото, нито любовниците ти, нито мъжа ти, нито измислените ти приятелства! Ако едно към едно ти се върне всичката злоба и мръсотия, които ти си направила на други, ще се пукнеш и ти и цялата ти рода. Толкова злост си изсипала върху други хора! Даваш ли си сметка, колко е черна душата ти и какво тъмно петно си!

Недоумяващ
Недоумяващ
15.02.2020 11:49 11:49

Нещо не разбирам. Кмета е от 2011 г.общински съветник. Беше 4 години областен управител. По закона за ДА той е бил длъжен да осигурява спазването на законността на територията на областта и осъществява административен контрол по изпълнението на административните актове. Е чак сега ли я видя тая работа.

Back to top button