Регион

Бежанските центрове са полупразни, едва 117 са настанени в Харманли

Най-големият български бежански център е в Харманли. Той има 2 710 места, а настанените са едва 117, или 4% заетост.

Подобна е ситуацията във всички бежански центрове в страната. Агенцията за бежанците разполага общо с 5 160 места, които при необходимост могат да се увеличат до 6 000, а настанените към момента са едва 382-ма. Половината от тях са от Сирия, има и много хора от Ирак и Афганистан.

Миналата година ситуацията е била същата, а преди 2 г. са били запълнени близо 20% от местата.

Бежанци

Саид и майка му са в бежанския център в Харманли. Той говори български, а тя все още го учи. Те са тук от 4 г. Саид има 6 братя и сестри. Баща им е починал, докато са живели в Иран. Тръгнали към България пеша и били арестувани на границата. Искат по-добър живот.

Никой от настанените в центъра в Харманли не говори за новата мигрантска криза в Турция. Нямали връзка с хората там.

„Когато някой влезе на българска територия съответно бива задържан и настаняван в Миграция. След като подаде молба за закрила до ДАБ биват довеждани до нас, регистрираме ги и се започва процедурата по производството за международна закрила“, казва Галя Христова, зам.-директор на Регистрационно приемателен център – Харманли.

От началото на годината 128 души са поискали бежански статут, а от началото на новата криза в петък досега задържани на българо-турската граница няма.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button