Външни публикации

Какво е L-креатин

L–креатинът или креатинът е аминокиселина, която се произвежда в тялото ни, предимно в черния дроб и бъбреците. Голямо количество от креатин се намира в мускулните тъкани, като основната му роля е да ги снабдява с енергия. Тя е предпочитана хранителна добавка от спортисти и хора, подложени на тежък физически труд.

Заедно с L – глутамина имат широка употреба особено в бодибилдинга, защото увеличават чистата мускулна маса и подобряват издръжливостта на организма при натоварвания. Богати източници на креатин са месото и рибата. На пазара се предлага креатин под най – различна форма: течен, прахообразен, на таблетки.

Приложение на L – креатин

Най–разпространената употреба на аминокиселината е при активно спортуващите хора. L – креатинът увеличава издръжливостта при кратки и интензивни тренировки, като например вдигане на тежести, спринт. Но все пак влиянието му зависи от възрастта на спортуващия, вида на спорта и приеманата доза. Направени са проучвания, при които употребата на добавката от напреднали в постиженията си спортисти няма толкова голям ефект.

Креатинът се препоръчва при силови тренировки, а не при аеробни упражнения.Той способства за увеличаването на мускулната маса, като хидратира мускулните клетки и така мускулите увеличават обема си. Освен приложението му в спорта и фитнеса, приемът на L – креатин при някои заболявания се препоръчва защото може да облекчи симптомите им.

Такива са:

  • Сърдечна недостатъчност – при сърдечната недостатъчност сърцето няма възможност да изпомпва добре кръв до тъканите и органите на тялото, съответно снабдяването им с кислород е затруднено.В резултат на това хората, страдащи от сърдечна недостатъчност се уморяват бързо.Приемът на креатин значително увеличава тяхната физическа издръжливост.
  • Болест на Паркинсон – употребата на креатин от хора страдащи от Паркинсон може да намали негативните последици от болестта.
  • Мускулна дистрофия – приемът на креатин при хора, страдащи от мускулна дистрофия може да увеличи до определена степен мускулната издръжливост.

Как се приема креатин?

Приемът на креатин обикновено протича в три фази – зареждаща, поддържаща и изчистваща. През зареждащата фаза приемът на креатин е в по–големи дози и има за цел да се попълнят липсите на креатин в мускулните клетки.Тази фаза обикновено продължава няколко дни.За да се изчисли дневния прием на креатин през тази фаза е необходимо да се умножат килограмите на човек по 0,3.Или на човек с тегло от 80 килограма, дневната доза от креатин ще е 24 гр. Поддържащата фаза има за цел да поддържа дневните нужди на креатин. Изчистващата фаза цели да се нормализират стойностите на креатин в организма, след приема на добавката, защото при едно продължителна употреба може да навреди на бъбреците и черния дроб.

Странични ефекти при употреба на L – креатин

Креатинът, като всяка хранителна добавка, е относително безопасен, но приеман в неправилни и високи дози може да причини увреждане на бъбреците, дисфункция на черния дроб, високо кръвно налягане. Такива странични ефекти се наблюдават при прием на добавката повече от няколко месеца.

По – леки странични ефекти, които са в следствие на неправилно дозиране са мускулните крампи, гадене, повръщане и световъртеж. Друг страничен ефект е възможността тялото само да намали производството на тази аминокиселина. Употребата на L- креатин, заедно с лекарствени продукти трябва да бъде задължително под лекарски контрол, тъй като може да увеличи или намали действието на основните лекарствени съставки. Приемът на креатин от деца и тийнейджъри е забранен.

Back to top button