Регион

В Димитровград с готовност за пръскане срещу кърлежи

Готовност за пръскане срещу кърлежи обявиха от община Димитровград.

Предписанието от РЗИ – Хасково е за пръскане минимум два пъти годишно – март – април, август – септември. С цел ограничаване на популацията общината извършва тази дезинсекция много по-често. Третират се тревните площи в паркове, градини и учебни заведения 4 пъти през летните месеци. Причината е, че кърлежите са особено активни от края на април до средата на юли. Общината има сключен договор със специализирана пловдивска фирма, а биоцидният препарат, който се използва и притежава съответното разрешително от Министерство на здравеопазването е „Сайръс 10 ЕВ“.

За да бъдат по-ефективно пръскането на тревните площи е необходимо да се покачи средната денонощна температурата. Към момента се наблюдават високи амплитуди. С цел да се опази здравето на хората и да се намалят опасностите от алергии от използваните препарати третирането с химикали се извършва след 21 часа. По това време на денонощието обаче температурите падат под 10 градуса и кърлежите са ниско в почвата, което води до неефективност на пръскането. За да има ефективност от дезинсекцията е необходимо да се задържат постоянни благоприятни метеорологичните условия. Общината има готовност да извърши такива незабавно, когато времето позволява това, допълват от кметството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button