Регион

Предлагат намаление на мрежовите цени, сметките за ток леко надолу

От ЕВН са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране заявление за цени на електроенергията за периода от юли 2020 до юни 2021 г., съобщават от компанията.

Предложението за цените на енергията, без включени мрежови цени, предвижда от 1 юли: дневна тарифа – 0.13334 лв./кВтч. (без ДДС), нощна тарифа – 0.05331 лв./кВтч. (без ДДС)

Заявлението на компанията мрежови оператор „Електроразпределение Юг“ предвижда намаление на мрежовите цени, заплащани от битовите и бизнес клиенти, присъединени на средно и ниско напрежение в Югоизточна България.

Така, когато заявленията на двете компании бъдат съотнесени към месечното потребление на едно средно домакинство в Югоизточна България (200 кВтч. дневна енергия и 70 кВтч. нощна енергия), те биха довели до минимално намаление на стойността на тази фактура от сегашните 53.32 лева (с ДДС) на 53.28 лева (с ДДС).

Заедно с намалението на мрежовите си цени ЕР Юг предлага и нов начин на калкулиране на Цена достъп до разпределителната мрежа за битовите си клиенти. Предложението предвижда Цената за достъп за битовите клиенти в Югоизточна България от 1 юли 2020 г. да e постоянна компонента и да се изчислява на база предоставена мощност вместо на база потребление.

Този подход няма да увеличи приходите на компанията от цена достъп, тъй като те остават такива, каквито се определят от КЕВР за всеки ценови период. С новия подход тези приходи ще бъдат разпределени по начин, който да отговаря на предоставената мощност на клиентите и ангажирания от тях капацитет от мрежата, обясняват от ЕВН.

В момента разходите за достъп до мрежата се покриват според месечната консумация и количеството потребена енергия, а не според ангажирания от клиентите капацитет. Това не отговаря на факта, че тези разходи са постоянни и не зависят от потреблението. Резултатът е кръстосано субсидиране между клиентите с различна предоставена мощност (капацитет). Тук влизат и обекти, които, въпреки че не консумират енергия, предизвикват разходи за поддръжка на мрежата и услугите до тях. С предложения модел кръстосаното субсидиране между различните клиенти се прекратява и се постига по-справедливо разпределение на разходите за поддръжка и развитие на мрежата.
Ефект за клиентите е също, че в месеци с рязка промяна на времето и високо потребление цената им за достъп до мрежата няма да се увеличава с потреблението, както е в момента, а ще запази същата си част в стойността на фактурата им.

Затова, следвайки принципа на равно третиране, дружеството предлага от 1 юли 2020 г. Цената за достъп на битови клиенти до мрежата да бъде еднаква с цената за достъп на бизнес клиенти: 0.01917 лв./кВт./ден, като тя да се определя на база предоставената мощност на всеки обект на потребление. Такава информация ще бъде посочена и във всяка фактура и касов бон.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Евала
Евала
31.03.2020 21:31 21:31

Намаление с 0.04 лева ( с ДДС ) за цялата сметка , берекет вересим.

EVN=РЕКЕТ
EVN=РЕКЕТ
01.04.2020 9:09 9:09

И се получава такса електромер.
Ползваш-не ползваш
плащаш!
Гадове!

Back to top button