Хасково

Община Хасково с икономически мерки, 46 сигнала от нуждаещи се хора

Община Хасково разработва пакет от икономически мерки, които ще бъдат предложени на общинския съвет, съобщават от кметството.

Мерките включват освобождаване от такса „тротоарно право“ за фирмите, които не са работили за времето на извънредното положение. Те трябва да подадат заявление- декларация за съответния период. Предвидено е освобождаване от наем на обектите, наематели на общинска собственост, чиято дейност е с абсолютна забрана от извънредното положение. Удължава се срокът на плащането на данъка върху недвижимите имоти и такса смет с отстъпка от 5% до 30 юни. Удължава се и срокът за плащане на данък върху превозните средства с отстъпка от 5% до 30 юни.

Целта е ограничаване на отрицателното икономическо въздействие на наложените противоепидемични мерки върху местната стопанска дейност и подкрепа на бизнеса в Хасково. „Продължаваме да търсим още възможности в бюджета, с които да продължим да ги разширяваме, за да помогнем на малкия и средния бизнес в общината и да споделим тежестта от кризата“, казва кметът Станислав Дечев.

От понеделник община Хасково поема доставката на храна по домовете на членовете на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите – дружество „Военноинвалид“, Съюза на ветераните от войните в България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Ще бъдат обслужвани 26 човека по споразумение с Министерството на отбраната.

Успоредно с това продължава доставката на топла храна на 150 човека от Домашния социален патронаж. Услугата Патронажна грижа също продължава своята дейност. В нея работят мобилни екипи от психолози, рехабилитатори, медицински сестри, социални работници и домашни помощници, които обслужват 154 потребители.

Част от тези специалисти покриват работата и на горещите телефони в община Хасково. На тези линии за помощ на самотноживеещи, трудноподвижни и болни хора са постъпили общо 56 сигнала от отварянето на линиите до вчера. 46 от сигналите са за покупка на хранителни стоки и лекарства. Гражданите са обслужени от служителите на общината. Останалите обаждания са били за консултация и информация относно пандемията от коронавирус.

Горещите телефони в община Хасково продължават да приемат обаждания: 0884 619 636 и 0884 156 635.

Всички села от община Хасково са получили днес дезинфектанти за обработване на открити пространства, допълват от кметството.
Препаратите са били доставени на кметовете на 36-те населени места от заместник-кметовете Динко Тенев и Танер Емин. Препоръката е тези препарати за бъдат използвани за дезинфекция на местата, които хората най-често посещават- магазини, пощенска станция, кметство и др.

Във връзка с предстоящото изплащане на пенсиите, заместник-кметовете Тенев и Емин са разговаряли със селските кметове за оказване на съдействие на служителите на пощенските станции и на пенсионерите. Необходимо е спазването на стриктни мерки за физическа дистанция, безопасна работа с лични предпазни средства и ред, по който възрастните да получат пенсиите си без напрежение и струпване на хора. При необходимост, община Хасково ще изпрати доброволци, които да подпомогнат работата на селските кметове. Местната власт е в постоянен контакт с ръководството на Български пощи -Хасково за оказване на съдействие.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Бюджет
Бюджет
03.04.2020 17:39 17:39

Абе кметове големи мерки сте измислили. Ако почешете всеки където го сърби ще има голям ефект. И не търсете още възможности в бюджета, там няма. Този бюджет го запазете за времето когато свърши тоалетната хартия, намачкан и той ще свърши работа.

Back to top button