Регион

Димитровград иска удължаване на услугата „Топъл обяд“, разширява патронажната грижа

Днес община Димитровград внеся в социалното министерство проект за удължаване на услугата „Топъл обяд“, съобщават от кметството.

В нея ще бъдат включени 200 човека. Това са възрастни над 65 години и самотно живеещи хора с ниски доходи или без такива, хора с трайно увреждане в резултат от заболяване, които не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

Разширява се дейността на звеното за патронажна грижа, което към момента обслужва 118 човека. Към него допълнително ще бъдат включени още 196 лица. Те са възрасти хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване, хора с увреждания и техните семейства, хора, които са поставени под карантина от здравните власти и за които има социална необходимост от почасови услуги. Основната дейност ще включва доставка на храна и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги.

В следващите дни 568 домакинства в общината ще получат пакети с продукти като брашно, ориз, консерви и други, които ще бъдат доставени в дома на хората. Помощта е осигурена от БЧК.

264 човека в Димитровград и селата са под грижите на Домашен социален патронаж и получават храна у дома.

240 са сигналите на горещия телефон досега. 110 са хората, които са изявили желание за доставка на храни и лекарства до дома.

Кметството е организирало при получаването на пенсиите възрастните, които нямат, да получават маски. Измерва се и температурата им. Това се извършва от медицинско лице.

От общината благодарят на Димитър Караиванов и Ники Христов от „Хлебари Христови “ – Димитровград за инициативата да помагат на хора в нужда. Всеки ден 30 души могат да си вземат по един безплатен хляб от хлебарницата. Инициативата е за хора, изпаднали в крайна нужда покрай извънредното положение.

212 са хората под домашна карантина в община Димитровград.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button