Регион

Ваксинират лисиците срещу бяс от въздуха

Започва орална ваксинация на лисиците срещу бяс, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Това е първата ваксинационна кампания на лисиците срещу бяс за 2020 г. Ваксинацията ще се проведе в 50 км ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20 км зона по поречието на река Дунав, като се обхващат 23 области на страната. Специално оборудвани самолети ще разпръснат над 1 млн. примамки от въздух, а в нелетателните зони в някои от областите те ще бъдат заложени ръчно.

Ваксина

Кампанията е планирано да започне на 29 април от летище Балчик, област Добрич и от летище Ерден, област Монтана. Тя ще продължи 15 дни в зависимост от атмосферните условия. Примамките ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, околностите на София-град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца. Ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Ветеринарните лекари препоръчват да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button