Любопитно

Първи май се празнува в Хасково от 1901 година – ВИДЕО

В Хасково за пръв път 1 май започва да се отбелязва през 1901 г., разказват от Регионалния исторически музей в новата си инициатива „История в минута“.

Първият епизод е посветен на Първи май – „От Америка до Хасково“ и е подготвен от д-р Веселина Узунова. На този ден в началото на миналия век хасковските работници и дребни занаятчии преустановяват работа и излизат сред природата или организират манифестация в града.

В разказа на музея се припомня, че на 1 май 1886 г. в САЩ е проведена мащабна национална стачка с искане за въвеждане на 8-часов работен ден. Президентът официално разпуска работниците и обявява деня за неработен. Профсъюзите обаче провеждат многохилядна национална стачка, придружена с масови шествия и демонстрации. Протестите продължават няколко дни. На 3 май полицията разпръсква демонстрантите със сила. В безредиците загиват 4 души. През годините на много места по света се чества 1 май в знак на солидарност с американските работници.

В началото на 20 век отбелязването на празника и либералните течения се превръщат в мода за много млади европейци. Този ден остава в световната история като Ден на труда и международната работническа солидарност и се чества ежегодно.

В първите години на 20 век социалдемократите в България призовават работниците да отбелязват 1 май като ден на работническата солидарност в борбата за 8-часов работен ден и защита на работническите интереси. Постепенно празникът се приема от дейците на комунистическата партия, които се стремят да го използват в своята пропаганда.

В България 1 май става официален празник през 1939 г. След 9 септември 1944 г. комунистическата власт отдава голямо значение на 1 май и го налага като първостепенен национален празник. На този ден „масите на трудещите се“ излизат по украсените улици и манифестират в живи картини пред партийните ръководители. Първомайската манифестация никога не е отменяна по времето на тоталитаризма. Дори и след аварията в Чернобил, масите послушно маршируват под отровния дъжд. И днес 1 май е неработен ден, завършва разказът на д-р Веселина Узунова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button