Хасково

Разрешават заведенията на открито, индивидуалното спортуване и шофьорските курсове – ВИДЕО

Откритите части на заведенията ще могат да отворят, съобщи на на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.

По-късно здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се допускат посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници. Това ще става при определени изисквания. Разстоянието между масите не трябва да е по-малко от 2.5 метра. На маса не трябва да има повече от 4 души или едно семейство. Обслужващият персонал трябва да е със защитни маски. Масите и столовете трябва да се дезинфекцират след всеки посетител. На видни места трябва да се поставят диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.

Със заповедта на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните се възлага, съгласувано с министъра на здравеопазването, в срок до 5 май, да определи и други изисквания и организация на работа на тези обекти.

Ще могат да работят автоинструкторите. Тук ще се изисква дезинфекция на колите, носене на предпазни средства.

Допуска се упражняването на индивидуален спорт на открито, в т. ч. тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2.5 метра между отделните спортуващи.

Разрешават се посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти. И тук има изисквания. На всеки посетител трябва да се измерва телесната температура. Не се допускат хора с повишена температура. Чакащите да влязат трябва да са на 2.5 метра един от друг. Обработката и дезинфекцията на водата в плувния басейн да се извършва по начин, осигуряващ поддържането на остатъчен свободен хлор във водата 0.4-0.5 мг/л. Тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират най-малко на всеки един час. Осигуряване на диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи за ползване от посетителите. Персоналът трябва да ползва защитни маски и ръкавици. Дезинфекциране след всеки посетител на използваните принадлежности (чадъри, шезлонги, столове, гардероби и др.). Да няма струпвания на хора в съблекални и тоалетни. Разстоянието между шезлонгите на два чадъра в площите на открито около басейните да бъде най-малко 4 метра. Когато единият чадър се ползва от повече от двама члена на едно семейство, минимум 8 метра. Един чадър да се ползва от не повече от двама души или членовете на едно семейство. Не се допуска работата на водни атракциони, включително и такива за деца.

Пълният текст на заповедта на здравния министър – ТУК.

Борисов допълни, че Контролно-пропускателните пунктове на областните градове най-вероятно ще бъдат премахнати в следобедните часове на Гергьовден – 6 май.

По-късно ще се решава за яслите и детските градини. Има консенсус, че учениците в 7 и 12 клас трябва да се явят на държавните си изпити. Това ще става при спазване на мерки за биосигурност.

Във вторник се очаква да бъдат обсъдени и други облекчения, като отварянето на къщи за гости.

Борисов коментира и двата полета от Нидерландия, с които на 1 май две жени, доказани за коронавирус с PCR тест се прибраха с такси до хасковското село Брягово. По-думите на премиера България не може да откаже на гражданите си да се прибират. Той определи като престъпление, това че двете жени не са казали по-рано, че са заразени.

Доц. д-р Ангел Кунчев допълни, че всички пътници от последните полети от Нидерландия са издирени. Всички са под карантина.

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че след всяко отпускане на мярка се изисква малко време, за да се види ефекта. Анализира се и международният опит. По неговите думи трябва да продължи укрепването на болниците – доставка на предпазни средства, лекарства, обучения на персонала. Остава устойчива тенденцията да се заразяват 11% от медицинския персонал.

Премиерът подчерта, че националният щаб продължава да работи и благодарение на дисциплината на хората имаме добри резултати и заболеваемостта е ниска. Борисов коментира, че трябва да свикнем да живеем с вируса поне 2 г.

 

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гост
Гост
03.05.2020 16:10 16:10

Утре всички на чилаут ураа

Иван Иванов
Иван Иванов
03.05.2020 16:15 16:15

Нещо не се вързва, при двама болни затвориха всичко и забраниха пътувания, а при над 1500 болни мерките се разхлабват, защо се бърза, защо точно сега , когато всички безмозъчни ще хукнат по села и паланки, нещо не се вързва или им писна вече и който оживее да оживее … Това е подигравка с всички хора, които съвестно спазваха инструкциите на генерала

Анонимен
Анонимен
03.05.2020 18:44 18:44
Отговор до  Иван Иванов

Не ти ли святка червената лампа че всичко беше да вземем парите на ЕС!!!И да всички отиваме по селата другата седмица защото имаме взрастни хора които са затъжени!!Пак си помисли кого наричаш безмозъчен и си оправи речника!!

Анонимен
Анонимен
03.05.2020 18:50 18:50
Отговор до  Анонимен

На мен не ми святка например. Така и не съм чул някой да е дал пари на България. На този етап дори и обещания няма, така че конспирацията този път не е съвсем в целта.

Анонимен
Анонимен
03.05.2020 18:46 18:46
Отговор до  Иван Иванов

И най-вероятно си бивш шапкар щом си спазвал стриктно указанията на генерала!!Или върл ГЕРБераст!!

Айде
Айде
03.05.2020 18:45 18:45

Уруш на бирата с картофи!

Пръц Пръц
Пръц Пръц
04.05.2020 13:07 13:07

До горния тъпак- дето все ,,шапкари“ и ,,герберасти“ му се привиждат:
Пий си парцуцата и пръцкай силно и тя неволята ще дойде да те оправи!
А ако не дойде, манафа ще те оправи!

Back to top button