Регион

Самолет, пилотиран от жена, пусна ваксини за лисици в Хасковско

Повече от 3 часа продължи полетът на самолета, с който в регион Хасково бяха разпръснати ваксини срещу бяс по лисиците. Самолетът, пилотиран от дама, излетя от бившето летище край Малево.

Както Haskovo.info писа, това е първата ваксинационна кампания на лисиците за 2020 г., организирана от Българската агенция по безопасност на храните. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестта бяс в България.

Финансирана от Европейския съюз, кампанията се провежда вече над 10 години у нас, а от от 2009-а обикновено има и през есента. Ваксината дава отлични резултати: последният регистриран случай на бяс по лисиците в България е от 2014 г. Ваксинирането против бяс на ухапани хора у нас пък датира още от далечната 1897 г.

Все още липсва ваксина срещу африканската чума по свинете въпреки усилията на много изследователи по света, обясняват експерти. Единственото засега решение за справяне със заразата, случаи от която има и в Хасковска област, е редуциране на броя на дивите свине от ловците.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
17.05.2020 21:57 21:57

Те да вземат да напръскат против комари, че е страшно

Анонимен
Анонимен
18.05.2020 13:30 13:30
Отговор до  Анонимен

Кое е страшно ще те изядат ли???

Back to top button