Любопитно

Художничка подари уникална картина от пашкули на музея в Хасково

Художничката Ида Иванка Кублер подари уникална картина от пашкули на Регионалния исторически музей в Хасково.

Кублер е родена в Хасково, като първият й учител е бил Владимир Димитров, който сега е реставратор в музея. Тази пролет Иванка се прибира от САЩ в родния град и решава да се види с учителя си. Тя е впечатлена от експозициите на музея и решава да направи дарението. Директорът на РИМ Пенко Добрев прие картината, като заяви, че тя ще е прекрасно допълнение към пътуващата изложба, посветена на коприната.

Дарение

Владимир Димитров каза, че Иванка е била една от най-талантливите му ученички. Тя е завършила и текстилен дизайн в Германия, има много дефилета и изложби по света. Патентовала е картините си от пашкули.

Дарение

Кублер има свои произведения в частни колекции в много държави. Една от най-големите й картини е във фондация, помагаща на онкоболни в Сан Франциско. Всеки дарител може да плати по 1000 долара, за да се изпише името му в един от 24-каратовите позлатени пашкула. Иванка каза, че качествени и здрави пашкули купува от България и Гърция, където все още е запазено бубарството.

Своето изкуство художничката определя като Раждането на една идея. По нейните думи съвременният човек все още не се е родил и сме в пашкул. Когато излезе пеперудата, тогава започва новия живот.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
05.06.2020 13:05 13:05

Bravo super
Koito moje si go moje
Uspeh

.. Neregistriran
.. Neregistriran
05.06.2020 16:51 16:51

Zanaqt kanaqt, kazvaha stadite. Ucenik, kalfa, maystor.

Vajno e da znaes kvo iskas, kazal go, be, prijive pokoyniat ot Gabrovo pobegnal po TJ v Amerika, Crisko Qvashev.

Back to top button