Любопитно

Първите автомобили пристигат в Хасково през 1906 г. – ВИДЕО

Първите автомобили пристигнали в Хасково през 1906 г., разказва серията „Магията на железния кон“ от инициативата „История в минута“ на Регионалния исторически музей.

Дотогава хасковлии били чели и слушали за необикновените възможности на колите. Тогава две от тях пристигнали пред хотел „Марица“ и маса народ се стекъл да ги види с очите си. Чужденци някакви пътували за Цариград и пътьом се отбили да похапнат в ресторанта на хотела. Хасковлии не трепнали пред двете „чудеса“, но стоически чакали пътниците да се нахранят, за да видят как ще яхнат тези „четирикраки железни коне“.

Чужденците излезли от ресторанта, запалили по една пура и се качили в колите. Тогава някакъв възрастен хасковлия, който минавал за умна глава, възкликнал: „Бързината, с която се движат тия коли, не е като нашите коне…пурите, що запалиха сега, едва ли ще могат да изпушат до Цариград!“. Никой не му възразил, защото хората не знаели нито за колко време се изпушва една пура, нито колко е разстоянието до Цариград. Но сензацията била пълна, защото прашните хасковски улици за първи път били „облизани“ от автомобилни гуми.

Разказът е на журналиста Златко Апостолов, а серията е подготвена от д-р Веселина Узунова и Антония Петрова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
# 004
# 004
08.06.2020 1:18 1:18

Parvata sgrada sled, ako ne se laja be natzionalizirana i be predpriqtie Bulgarplod, darzhavno..
Qvno e bili hotel ‘Maritza’… A kone s faytoni vmesto avtobusi i faytonite sa bili prednaznacheni na svadbeni tarzhestva, roditelite mi… A v bukanchetata na 13 g shivachi, kalfi i maystori no na po kasen etap, day infp oshte, prez sledvashi godini, kak… Ne sme rodeni, no znaem dukqncheto, magazina, no nishto nqma. Po vreme na sotza ot germaniq otsqdaha turk v Aida i hodihme prez 60 g da gledame avtobusite toaleti, dajdobrani, chadari mnogo krasiv narod no nishto obshto s dnescnite zapadni darzhavi, germaniq, nishto ne e sashtoto vav Vtorata svetovna i s koronavirus. Dunnq.. To starite haskovlii pochti gi niama.. Izchezvame izchezvame… Trakiytzi i selianite hristiqni..
Na bau todor nashiqt bashta mu, na babkami brat na parvata snimka sled 1923 e bil magazina ili magazinite okolo sreshtu ons sega.. Iskame oshte. Interesno ni e. Hehe interesno mi e. Imame snimki za haskovo, mladeji trakiyci ot dugan hisar, chadarli… Spomeni, no ne topleshi veche, komunistite ako ne bqha dnes bg shteshe da e mnoho po ok. Haskovo si e bil Evropeyski grad, a dnes?!?

Back to top button