Регион

Хуманоиден робот за дезинфекция създадоха в Харманли

Учениците от клуб @innovaone в Харманли Дарко Тачев, Колю Колев и Христо Хубенов спечелиха Специална награда на националната Училищна Телерик Академия с проект RobOne – робот за дезинфекция, съобщи основателят и ръководителят на клуба Емануил Манолов.

Състезанието е било онлайн заради епидемията от коронавирус. Дарко и Колю учат в хасковската ПМГ „Боян Петканчин“, а Христо е в харманлийското СУ „Неофит Рилски“. Техният RobOne е хуманоиден робот за дезинфекция чрез UV-излъчване. Частите за тялото на робота вече са създадени на 3D принтер, има дистанционно управление, батерия, камера, задвижващ механизъм.

Идеята е роботът да бъде вкарван за дезинфекция в болнични и училищни помещения, например, за които се предполага, че са опасни за хората. За 15 минути с UV-лампата си той унищожава до 99.9% от вирусите и бактериите в съответното помещение. Сега роботът се сглобява и предстоят първите му мисии.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
14.06.2020 20:41 20:41

Само дето робота го няма. В България открай време само пръдни и лозунги. Дъртите научиха младите на -ЩЕ

Back to top button