Хасково

76 жертви на домашно насилие в Хасковско, сред които и мъже

76 жертви на домашно насилие са потърсили помощ от началото на годината в трите консултативни центъра в Хасково, Димитровград и Свиленград, съобщават от Фондация „Х и Д Джендър Перспективи“.

В периода от 18 март до 31 май са направени 37 онлайн консултации с пострадали от домашно насилие, като са издадени 3 заповеди за защита. Само от началото на юни, когато консултативните центрове възобновиха директната работа с потребители, през тях са преминали 15 човека, търсещи защита от домашно насилие, като трима от тях са мъже. През този период са издадени 5 заповеди за защита от районните съдилища.

Фондацията и Кризисния център в Димитровград управляван от БЦДИ -клон Хасково бяха от избраните в конкурсна процедура да получат парични средства и ваучери за храна в помощ и подкрепа на пострадалите жени и деца от домашно насилие. Средствата бяха получени във връзка с инициатива „Фонд за борба с насилието над жени в условията на COVID-19“. Фондация получи средства в помощ на услугите за пострадали в размер на 5 700 лева и ваучери за храна на стойност 1 000 лева. Същата сума получи и БЦДИ-клон Хасково, която ще бъде за подпомагане на потребителите на услугата „Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик на хора“ и Консултативния център за пострадали от домашно насилие, намиращи се в Димитровград.

Това са крайно необходими средства в условията на пандемия, които целят да подпомогнат пострадалите в получаването на безплатни консултации с психолози и юристи в консултативните центрове на организациите, безплатни ваучери за храна в размер на 100 лв. в различни хранителни вериги, както и за закупуване на неща от първа необходимост и хуманитарни пакети, съдържащи най-необходимото за жените и децата напускащи кризисния център.

За връзка със специалистите в консултативните центрове по места:

Хасково – 0878 567 659
Димитровград – 0879 132 080
Свиленград – 0877 220 655

Телефон 0800 11 977 – Безплатна национална денонощна линия за професионална подкрепа на жертви на домашно насилие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button