Хасково

ВиК Асоциацията не се разбра. КЕВР ще решава за цената на водата в Хасково

Комисията за енергийно и водно регулиране ще трябва да съгласува Бизнес плана на ВиК – Хасково, в който се предлага поскъпване на водата в Хасково и Свиленград до 3.51 лв. на кубик.

Общото събрание на Асоциацията по ВиК – Хасково днес не взе решение дали да съгласува или не Бизнес плана на ВиК. На брифинг след заседанието не беше съобщено как са гласували участниците в събранието. Крайното решение така или иначе го взима КЕВР.

Управителят на водното дружество инж. Тодор Марков заяви, че се предлага увеличение на цената на водата в Хасково и Свиленград до 3.51 лв. за кубик. Той посочи, че цената на водата не е променяна от 2012 г., а това е трябвало да става плавно през годините. Основните причини са поскъпването на тока и вдигането на минималната работна заплата – 60% от работещите във ВиК били на минимална заплата.

Марков допълни, че водопроводната мрежа е много стара – между 40 и 60 г. Той коментира, че е много трудно загубите на вода да бъдат намалени и добави, че ВиК няма средства за подмяна на мрежата. Бенефициенти по проекти могат да бъдат общините. Марков каза още, че сега ВиК работи под себестойност, а в пиковите моменти – и на загуба. Той гарантира, че качеството на питейната вода в Хасковска област е добро и отчете, че ВиК – Хасково е най-проверяваното дружество в страната.

Има процедурни срокове, в които КЕВР трябва да се произнесе за Бизнес плана, като от Асоциацията не можаха да прогнозират кога ще стане това.

Haskovo.info припомня, че Инициативен комитет от граждани събира подписка в Хасково цената на водата да стане под 3 лв. за кубик. Искането ще бъде внесено в КЕВР, Народното събрание и Общинския съвет.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

9 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Недоволен
Недоволен
30.06.2020 13:47 13:47

Абе то цената не се е променяла но за сметка на това няма нито налягане по чешмите нито питейна вода за каквото ни я продавате,да не говорим за остарялата ви водопреносна мрежа и 1лев на кубик ви е много.

Онзи
Онзи
30.06.2020 14:05 14:05

Да се спрат кражбите на вода в Република, която черпи колкото целия град, не да се иска хората да плащат загубите!

Бай Ганю
Бай Ганю
30.06.2020 23:38 23:38
Отговор до  Онзи

Който е най некадърен и прост Гербераст го правят шеф на ВИК,от такъв индивид Какво очаквате прости ХаскУвски Каунти,заслужавате си ги,пък си ги и избирате.Хак да ви са,Честито

John
John
30.06.2020 14:28 14:28

както му е много трудно – да си хваща шапката и да сади домати на село!

🍅
🍅
30.06.2020 15:01 15:01
Отговор до  John

И доматите са му трудни за сеене.

Хасковлия
Хасковлия
30.06.2020 14:30 14:30

Докога ние редовните платци ще плащаме водата на манговците от кв.,, Република“ , а ВИК ще ги пишат загуби! Водата на Хасково има повишени алфа частици и трябва да струва 1 лв. на кубик тъй като не е питейна!
Отделно З години плащаме по 3лв. водата ,която беше и с повишен уран!

ум патки пасе
ум патки пасе
30.06.2020 15:04 15:04
Отговор до  Хасковлия

Докато продължавате да ги толерирате.

Гражданин
Гражданин
30.06.2020 20:00 20:00
Отговор до  ум патки пасе

Ей тук ни е проблема
Вместо да обвиняваме ръководството за некадърност, че не може да се оправи и най лесния начин да се повиши цената. Така и баба може. Ние веднага се нахвърляме на Републиката прави сте, че не плащат няма спор. Но ВИК това чака друг виновен не те с некадърността си.
Ами работели на минимална заплата, че малко ли е и аз съм на минималната. Марков да си намали заплата но не.
Като Република е виновно.
Марков предлагай 5 лв за кибик ще плащаме шефе ти да си добре

тестов коментар
тестов коментар
30.06.2020 20:01 20:01

ВиК включва в цената на водата загубите по мрежата, както и заплащането на безкрайни ремонти. Тоест, ние плащаме, за да не се подменя водопреносната мрежа!
Направете график за обновяване на тръбите, вземете заем (сега лихвите са почти отрицателни!) и започнете да работите по същество! Не е нужно всичко да се прави наведнъж, предполагам има хора, които знаят, какво трябва да смени възможно най-бързо и какво може да се отложи.
Аман вече от кръпки на нов асфалт! Кържалийска и Съединение са в ужасно състояние благодарение най-вече на нескончаемите разкопавания.
Не давайте пари на археолозите! Финансирайте реална подмяна на тръбите!

Back to top button