Регион

Земеделци се жалват от слаба реколта на житото и ниски изкупни цени

Тази година добивите от жито са по-слаби в сравнение с миналогодишните, съобщи за Haskovo.info Христо Богданов, председател на кооперация „Марийно“.

Кооперацията обработва 7 700 декара, като половината са жито, а останалите – слънчоглед и други култури. Сега добивът от житото е 500 кг. от декар, а миналата година е бил 600 кг. Причината е сухата зима и валежите по време на жътва. В същото време изкупната цена е като миналогодишната – 30 ст. на килограм. Според Богданов, за да си покрият разходите цената трябва да е поне 35 ст. Въпреки всичко добивите тук били много по-добри в сравнение с тези в Северна България. Тревожно било състоянието и на слънчогледа, защото няма дъжд.

Жътва

Днес бяха ожънати последните 10 декара край димитровградския квартал „Черноконево“. Това стана с водосвет, отслужен от отец Георги Тодев и традиционен жътварски ритуал, извършен от читалище „Никола Вапцаров“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button