Хасково

120 Хепатита за първите 6 месеца, 24 за юли

Миене на ръце

Хепътитът е болестта на мръсните ръце

В 99 от случаите изследванията в столична лаборатория са доказали че става дума за Хепатит от тип А. 16 са тип В, останалите 5 са неопределен тип. За такъв се смята, когато не е изолиран нито един от маркерите, но клиничната картина е на хепатит. По данни на епидемиолозите през юли месец заболелите от хепатит са 24, като предстои до средата на август да бъде определен и типа.
Цифрите показват обаче сравнително нормална заболеваемост, въпреки, че Хепатита има есенно- зимна сезонност, обясни Директорът на Дирекция “Надзор над заразите” Д-р Снежана Иванова подчерта, че единственият начин за предпазване е имунизацията. В аптечната мрежа обаче вече не се предлага ваксината “Хаврикс”, препоръчвана за лица над 1 г.
Забелязва се обаче търсене на препоръчителната комбинирана ваксина. От март месец Имунизационния кабинет към РИОКОЗ Хасково не работи по програма за безплатна трета доза, заради прекратяване на самата програма.
Най- ниския брой на покосени от болестта на “мръсните ръце” и като цяло на хепатит е регистриран през 2003г. Тогава както в национален, така и в регионален мащаб е регистрирана най- ниската от 1995г. заболеваемост. В Хасково тя е била 34,97 на 100 000 души население.
През 2004 започва бавно да нараства и достига 63,94 на 100 000, като 136 са заболелите от Тип А, а 35 Тип В.
2005г. отново регистрира значителен ръст болни- 113,48 на 100 000.
За първи път България въвежда разделението на типове – А, B, C, D и E през 1982 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button