Хасково

Екстремна опасност от пожари в Хасковско, забранено е паленето на открит огън

Екстремна е опасността от полски и горски пожари в Хасковска област.

За по-голямата част от региона през следващите дни е обявен оранжев и червен индекс. Това означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари.

Haskovo.info припомня, че вчера в областта избухнаха два големи пожара в Харманлийско и Стамболовско, при които изгоряха хиляди декари ниви, гора, сухи треви и храсти. Само за ден огнеборците в региона се отзоваха на близо 15 сигнала за пожари.

Забранено е паленето на открит огън по време на пожароопасния сезон, напомнят от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Целта е недопускане възникването на пожари. За повишена бдителност се призовават стопаните на земеделски земи. Като най-чести причини за възникване на пожарите са небрежност при боравене с открит огън, техническа неизправност и късо съединение.

Основен процент от пожарите в земеделски и жилищни имоти са причинени от хора, които след разчистване на имота си, палят събраните сухи треви и отпадъци. Впоследствие огънят се разраства и преминава в съседски имоти. По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии.

Посетителите и работещите в горите и в съседство с тях е задължително да спазват правилата за пожарна безопасност. Паленето на огън и изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места. Представителите на туристическите дружества, организаторите на различни прояви в горските територии, както и ръководителите на сдружения на ловците и риболовците, са длъжни да инструктират участниците относно правилата за пожарна безопасност и изискванията за защита, преди всяко пребиваване в гората.

Поради наличието на много сухи треви и храсти през този сезон е изключително опасно изхвърлянето на незагасени цигари. Честа причина за пожар са изхвърлени фасове от движещ се автомобил.

Хората, които забележат пожар, трябва незабавно да се обадят на спешния телефон 112.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button