Регион

Близо 100 000 лв. за „Археологическо лято 2020“ в Хасковско

Министерството на културата отделя 15 000 лв. за комплексни проучвания на района около могилата Рошава чука и гробницата при село Александрово, открита през 2000 г. от Георги Китов. Ръководител на екипа е Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН.

Другото проучване в рамките на „Археологическо лято 2020“ в община Хасково е на обект от късната праистория, бронзова и желязна епоха в местността Белене в землището на село Орлово, където предстои геофизично изследване. Както Haskovo.info писа, керамична глава, открита при разкопките на антично селище и надгробна могила, и малък модел на пещ, бяха сред ценните експонати на национална археологическа изложба в София. Разкопките край Орлово с ръководител Петър Лещаков бяха част от проучванията по трасето на газовата връзка Комотини – Стара Загора, което преминава и през Хасковска област.

В списъка на класираните проекти по програмата за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация е и скалният комплекс „Глухите камъни“ в община Любимец. В сектор Север и това лято ще продължи работата на екип на Георги Нехризов.

Община Ивайловград фигурира с два обекта. Тайните на средновековната крепост – град Лютица ще продължи да разкрива Филип Петрунов. Ивайло Кънев от Националния исторически музей отново ще пристигне с екип в Балък дере, където има останки от късноантична и средновековна крепост.

Близо 18 000 лв. са определени за проучванията на укрепен владетелски дом в местността Татар маша в землището на село Княжево, община Тополовград. От години там работи известният археолог Даниела Агре.

Общо 96 000 лв. са предназначени за „Археологическо лято 2020“ в Хасковска област. Неговият старт закъсня заради коронавируса.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button