Регион

„Подари си здраве!“ за 130 души в село Крепост

„Подари си здраве!“ е проектът, който стартира в димитровградското село Крепост.

Целта е да се подобри качеството на живот на болни от диабет, остеопороза и метаболитен синдром, който увеличава риска за развитие на захарен диабет и сърдечно-съдово заболяване. За подобряване на физическото и здравословно състояние на хората са планирани срещи, обучения и беседи на тема здраве и профилактика. Сформиран е клуб за физическа активност и рехабилитация на болните. Подходящи за състоянието и възрастта им физически упражнения стават източник на сили, енергия и добро настроение за участниците, които с голямо желание посещават сбирките.

Проектът на Сдружение „Бъдеще за Крепост“ е пряко адресиран към 130 души с едно и повече заболявания, обясни координаторът д-р Донка Атанасова.

Полезната инициатива се осъществява с подкрепата на Фонд „Активни граждани“ в България. Финансовите средства на стойност 8 000 евро идват от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. С част от тези средства е извършен и частичен ремонт на помещенията, в които се изпълняват дейностите.

Сдружение „Бъдеще за Крепост“ вече има опит с подобни инициативи. Предишен проект, наречен „Да подадем ръка на болен“, бе съфинансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България също чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Благодарение на дейностите хората придобиха добрия навик да полагат повече грижи за здравето и жизнения си тонус чрез физическа активност, разказва д-р Атанасова. Сега предстои организиране и на мини маратон, който се очаква с интерес, най-малкото защото подобни събития са рядкост за селата.

Продължителността на проекта, чието начало закъсня заради коронавируса, е 6 месеца. Сдружението търси и други възможности за осигуряване на средства, с които да закупи леки спортни уреди.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button