Любопитно

Вековни гори в Харманлийско вече са под закрила

Община Харманли постави под закрила общо 185.9 хектара вековни гори, съобщават от кметството.

Това става чрез определянето им със статут „гори във фаза на старост“ в землищата на селата Върбово и Орешец. Районът е част от зоните на „Натура“ 2000, а предложението е направено от сдружение „WWF – Световен фонд за дивата природата, Дунавско-карпатска програма България“ след теренно проучване през периода 2017-2019 г.

„Горите във фаза на старост“ притежават характеристики, които ги правят изключително важни за опазването на биологичното разнообразие, опазване на водите, предотвратяване от ерозия и наводнения, пречистване на въздуха, обогатяване на почвата. Те се възприемат като девствени гори, представляващи екосистеми със запазена структура и са най-ценни от екологична гледна точка, тъй като са дом на удивителни биологични видове.

Най-старите гори са с определена възраст от 115 години. Приети са и такива с по-ниска възраст, за да бъдат съхранени от лесовъдски намеси. В защитените територии не се допуска – сеч, добив на биомаса и други дейности, които могат да нарушат протичането на природните процеси. Те са естествен резервоар за генетичен материал и зона за спокойствие за много видове, чието съществуване е зависещо от горските екосистеми. Те са заснети от Цветан Златанов от Института по биоразнообразие при БАН.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button