Любопитно

Конуш e в българо-японски дигитален архив за овчарството в България

Български и японски учени създадоха дигитален архив от снимки „Овчарството в България“.

Те показват традиционното животновъдство у нас преди обществените и икономически промени, настъпили през изминалото столетие. Архивът съдържа и снимки от село Конуш.

В екипите са включени учени от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, и от Азиатско-тихоокеанския университет Рицумейкан и Университета Обихиро по аграрни науки и ветеринарна медицина, Япония. В продължение на три години те са направили теренни наблюдения, а също проучвания в областни архиви.

Овцевъдство се практикува в България и на Балканите в продължение на хилядолетия, припомнят изследователите. Голямо е разнообразието от обичаи и традиции, свързани с овцевъдството и преработката на мляко. Но днес това богато културно наследство е застрашено от изчезване.

Подбраните 891 фотографии са от различни категории: технологии на доене и млекопреработване, хранене, селища, жилища и стопански постройки, пейзаж, облекла. Снимката от Конуш показва традиционно облекло – ямурлук и калпак, заедно с типичните гега, торба и овчарски нож. Други фотографии в българо-японския сайт са запечатали място край Свиленград, където са пладнували овцете, и бурило – непознат за днешното поколение съд за биене на масло. Всички снимки са придружени с подробни обяснения на български, английски и японски език.

Изграждането на мащабния дигитален архив става възможно благодарение на финансовата подкрепа от Фондация „Мицубиши“, Япония. Целта е снимковият материал не само да допринесе за развитие на научните изследвания в тази област, но и да бъде от полза за всеки, който проявява интерес към традиционната култура, история и поминък на Балканите, казват изследователите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ст. Стоянова
Ст. Стоянова
12.08.2020 22:08 22:08

Къде можем да го разгледаме този дигитален архив?

Back to top button