Хасково

22 602 деца тръгнаха на училище при противоепидемични мерки в Хасковско

22 602 ученици в Хасковска област тръгнаха на училище днес. Първокласниците са 1 870.

Те влизат в школските сгради за пръв път след 6 месеца заради пандемията от коронавирус. Тържествата в дворовоте на училищата бяха само за 1, 5 и 8 клас. Останалите деца по график ще влязат по-късно за среща с класните си ръководители.

Още от първия учебен ден са в сила противоепидемичните мерки в училищата. Помещенията са дзинфекцирани, на различни места са поставени дезинфектантии за ръце. Децата трябва да са с маски по коридорите, като в класните стаи това е по желание.

130 нови ученици посрещнаха във ФСГ „Атанас Буров“

130 осмокласници посрещнаха тази сутрин в хасковската ФСГ „Атанас Буров“.

Ученици

Всички бяха поздравени от директора Цанко Цанков, който ги предупреди, че това ще е една по-различна година заради коронавируса. Той каза, че всички трябва да бъдем единни и солидарни и че само заедно ще се справим в тази сложна ситуация.

Ученици

Гимназията е една от първите, проверени от РЗИ преди началото на учебната. Проверката е показала, че са въведени всички необходими противоепидемични мерки. Има дезинфектанти, топла вода, осигурени са и 600 маски за децата, които са си ги забравили.

Три паралелки с първокласници чуха първия звънец в „Св. Климент Охридски“

Три паралелки със 72 първокласници чуха днес първия звънец в хасковското ОУ „Св. Климент Охридски“.

Ученици

Тържеството в двора беше и за учениците в пети клас. Учениците и родителите бяха поздравени от заместник-кмета Мария Вълчева и директора Гинка Райчева, която им пожела здраве, късмет и благоденствие.

Ученици

В програмата имаше музикални поздрави. Първолаците влязоха в училището по червен килим. Стаите им бяха празнично украсени. Ще се учи на две смени, за да няма струпване на деца.

183 осмокласници започнаха годината в Езиковата гимназия

183 осмокласници започнаха тържествено учебната година в хасковската Езикова гимназия „Асен Златаров“.

Ученици

Всички бяха поздравени от директора Деян Янев. Общо учениците в гимназията са 913. Взети са противоепидемичните мерки. 8, 9 и 10 клас ще влизат от единия вход на сградата, а останалите – от другия. Часовете и разпределението на стаите е такова, че да се избегне струпването на деца в коридорите.

Ученици

До един от входовете е обособено помещение за ученици, които са проявили симптоми.

Тържествено откриха учебната година за 157 нови ученици в ПМГ

Учебната година беше тържетвено открита тази сутрин в хасковската ПМГ „Боян Петеканчин“.

Ученици

Поздравление отправи директорът Гергана Петрова. Сред официалните гости беше заместник-кметът Динко Тенев. Имаше и музикален поздрав.

Ученици

Тържеството беше за учениците в 8 клас, които са 130 и за 27 петокласници. Останалите гимназисти влязоха в сградата по-късно и бяха запознати с изискванията през новата учебна година. И тук са въведени всички противоепидемични мерки.

Откриха учебната година в ПГТАТ с противоепидемични мерки

Първият учебен ден в хасковската Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н. Й. Вапцаров“ започна според указанията за работа в условия на COVID-19.

Ученици

Учениците бяха посрещнати от ръководството и учителите в двора на училището и влязоха организирано по класове в определените за всеки клас стаи. В тях те стоят на разстояние един от друг, като за всеки ученик има осигурен самостоятелен чин.

Ученици

Въпреки новите условия на учебна работа, всички се радваха да се видят отново след половин година прекъсване. На първия учебен ден присъстваха и родители, които изчакаха децата си в двора на училището, където има достатъчно място и за работа на открито.

Гимназията по туризъм откри учебната година и с благотворителна кампания

При спазване на противоепидемични мерки започна учебната година в Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“.

Ученици

4 паралелки осмокласници бяха тържетвено посрещнати. Децата бяха наредени на разстояние в училищния двор. С „Добре дошли“ ги приветства директорът Пенка Георгиева, която им пожела здраве и напомни, че през тази година е от изключително значение да се спазват правилата и дисциплината. Тя подчерта, че е необичайно училищният двор да бъде с толкова малко ученици в първия учебен ден, но условията го налагат, а надеждите са всички да са заедно в края на учебната година. Георгиева се обърна и към родителите, като посочи, че те са най-важните партньори на учителите и ги призова да вдъхват увереност на децата си.

Ученици

Вместо с традиционната пита с мед тази година осмокласниците бяха посрещнати с индивидуално опаковани празнични бисквитки. Останалите ученици дойдоха в училище по график в различни часове.

В първия учебен ден училището се включи в кампанията в подкрепа лечението на Диляна от Хасково, която се нуждае от бъбречна трансплантация. Младата жена е майка на възпитаник на училището.

130 осмокласници започнаха учебната година в ПГДС „Цар Иван Асен II“

130 осмокласници в 5 паралелки и 7 специалности започнаха тържествено учебната година в хасковската ПГДС „Цар Иван Асен II“.

Ученици

Макар и в условията на COVID-19, бе спазена традицията за откриване на учебната година с издигане на националния флаг и посрещане на знамето на гимназията. За доброто настроение се погрижиха момичетата от музикален клуб „Дъга“ и мажоретния състав на гимназията.

В обръщението си към осмокласниците директорът Маргарита Топалова им пожела ентусиазъм и творческа енергия, на учителите – търпение и вяра, на родителите – да бъдат по-близо до децата си, за да ги подкрепят, да насърчават изборите им и да ги пазят от грешките.

Ученици интервюират първокласници на старта в ОУ „Шандор Петьофи“

Ученици интервюираха първокласници и техните родители и учители в първия учебен ден в хасковското ОУ „Шандор Петьофи“.

Ученици

Как се чувстват децата, които за пръв път прекрачват прага на училището, какви са очакванията и вълненията им, какво мислят техните родители и учители – са част от зададените въпроси. Учениците отправиха питания и към директора Антоанета Петрова.

Ученици

Медийната инициатива е част от авторското ученическо предаване „Междучасие“, което бе неразделна част от живота на училището по време на извънредното положение и онлайн обучението. В него учениците представяха различни теми, свързани с българските традиции и обичаи.

Ученици

В иновативното училище откриха учебната година присъствено само за децата от първи клас. Заради сложната епидемиологична обстановка учебното заведение ще бъде със специален режим.

Кметът откри учебната година в СУ „Св. Паисий Хилендарски“

Кметът на община Хасково Станислав Дечев беше гост на откриването на учебната година в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, съобщават от кметството.

Ученици

Тържеството в двора на училището беше за най-малките от подготвителните групи и за първокласниците. Освен малките ученици, вълнение имаше и сред родителите и учителите.

„Днес започва една нова учебна година. Година различна от досегашните. Тя е изпълнена с много предизвикателства. Нека я посрещнем с повече разбиране и оптимизъм“, с тези думи Дечев се обърна към гостите и домакините на тържеството.

 

Откриха новата учебна година и в община Минерални бани

Новата учебна година беше открита тържествено в община Минерални бани, съобщават от кметството.

Ученици

Кметът на общината Мюмюн Искендер изпрати поздравителен адрес до двете училища на територията на общината СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и СУ „Христо Ботев“ в село Караманци.

На тържественото откриване присъстваха сравнително малко гости заради пандемията от COVID-19. В СУ „Проф д-р Асен Златаров“ в Минерални бани ще се обучават 19 първокласници, а в СУ „Христо Ботев“ – Караманци техният брой е 20.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button