Регион

Компостираща инсталация за 3.5 млн. лв. откриха в Свиленград

Компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци беше открита в Свиленград.

Общата стойност на проекта е 3 564 395 лева, от които от Европейския фонд за регионално развитие са 2 284 730 лева и национално съфинансиране 403 187 лева. Съфинансирането от бенефициента – Община Свиленград, е 876 478 лева. Целта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци от община Свиленград. Това става чрез осигуряване на допълнителен капацитет за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци.

Инсталация

Освен изграждането на инсталацията са закупени машини и съоръжения за нея, изградена е съпътстваща инфраструктура, закупени са транспортни средства и съдове за разделно събиране. Инсталацията за компостиране е с капацитет 3 000 тона годишно. Зелените и биоразградими отпадъци ще се обработват чрез аеробно компостиране за получаване на полезен продукт – компост, който ще се ползва от жителите на общината като органичен тор в земеделието. Тя ще обслужва всички населени места на територията на община Свиленград с население 22 500 души.

Инсталация

Работата на инсталацията ще доведе до намаляване на общото количество депонирани битови отпадъци на Регионалното депо в Харманли от 7 796 тона на година до 4 921 тона, а общото количество на депонираните биоразградими битови отпадъци от 5 110,78 тона на година ще намалее до 3 325,63 тона.

Лентата на инсталацията преряза кметът на община Свиленград Анастас Карчев. С откриването й община Свиленград се нарежда сред първите общини в България, въвеждащи компостирането на биоотпадъци като нов тип услуга за ефективно и екологосъобразно управление на отпадъците.

Инсталация

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Petko
Petko
17.09.2020 20:49 20:49

Kolkoto v Haskovo -Garvanovo proraboti den do pladne

Back to top button